Кропивничанам показали портрет, створений з фото людей, що борються зі СНІДом

  • 22 трав. 2023 13:07
  • 386
    • Новина Кропивничанам показали портрет, створений з фото людей, що борються зі СНІДом Ранкове місто. Кропивницький
     
    За чотири місяці 2023 року у Кіровоградській області від СНІДу померло 16 людей. До Всесвітнього дня пам’яті померлих від СНІДу кампанія “Перемога у кожній клітині” стверджує – хворобу можна перемогти.
     
    Згідно з даними Центру громадського здоров’я МОЗ України з січня по квітень цього року на Кіровоградщині було зареєстровано 109 ВІЛ-інфікованих. Станом на 1 квітня 2023 року в області 3296 людей отримують антиретровірусну терапію.
     
    Щодня в Україні в середньому реєструється 33 випадки захворювання на ВІЛ (вірус, що вражає імунну систему), 9 – на СНІД (комплекс захворювань, які виникають через розповсюдження в організмі вірусу імунодефіциту).
     
    За тридцять три роки української незалежності СНІД забрав життя понад 50 тисяч українців. Водночас тисячі ВІЛ-позитивних українців борються за життя. На знак їх підтримки до Всесвітнього дня пам’яті померлих від СНІДУ, який відзначили цього року 21 травня, в Україні був представлений унікальний портрет борця з епідемією ВІЛ/СНІДу. Особливість цього портрета в тому, що його створив штучний інтелект, розмістивши на свій високотехнологічний смак у кожній клітинці фото людей, які щодня борються і перемагають хворобу.
     
     
    За останні кілька років динаміка прийому антиретровірусної терапії показувала невпинний зріст. Щороку збільшувалась кількість людей, які приймали ліки, і на початок 2022-го понад 130 000 пацієнтів із ВІЛ отримували лікування. Після вторгнення росії в Україну кількість пацієнтів, які отримували лікування, на початок 2023 року становила 121 189 людей.
     
    Повномасштабна війна значно ускладнила надання допомоги щодо ВІЛ/СНІДу. І попри це «100% ЖИТТЯ» продовжує програми, мотивує людей складати тести на ВІЛ, долучатися до роботи та лікування. Завдяки їх зусиллям українці ВІЛ+ (на підконтрольних територіях, біженці за кордоном) забезпечені терапією.
     
    Саме ці люди, які щодня перемагають ВІЛ/СНІД в Україні попри будь-які обставини й небезпеки, склали символічний портрет ВІЛ-ПЕРЕМОЖЦІВ. За його кожною клітиною криється світлина конкретної людини – так само як і за цифрами зі статистики криються конкретні люди, які щодня борються зі страшною хворобою.
    - Штучний інтелект на основі 772 унікальних фото команди «100% ЖИТТЯ» згенерував узагальнений образ. Вийшов образ «Вікторія, яка перемагає епідемію СНІДу», сумарно «намальований» близько 3-а тисячами світлин. Штучний інтелект обрав саме жіночий образ, оскільки кількість жіночих світлин була набагато більшою, аніж чоловічих – тисячі жінок працюють у медичні системі та пацієнтських організаціях України з боротьби із ВІЛ/СНІДом, – розповідає Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради БО «100% Життя».
    Перемога – головне, про що мріють наразі всі українці. Тисячі героїв виборюють її зі зброєю в руках, захищаючи наше життя й свободу від підлої й жорстокої рашистської навали. Саме завдяки їх щоденним подвигам ми в боротьбі за життя можемо перемагати зокрема і ВІЛ/СНІД.