В Кіровоградській ОВА обговорили розвиток уранодобувної галузі

  • 22 трав. 2023 16:12
  • 921
    • Новина В Кіровоградській ОВА обговорили розвиток уранодобувної галузі Ранкове місто. Кропивницький
     
    Розвиток уранодобувної галузі Кіровоградщини обговорили на засіданні робочої групи, сповіщає Кіровоградська обласна державна адміністрація.
     
    На ДП «СхідГЗК» відбулось засідання робочої групи з опрацювання проєктів Державних цільових екологічних програм зняття з експлуатації уранового об’єкта на 2023 - 2027 роки та розвитку уранодобувної галузі до 2028 року.
     
    Крім її членів у засіданні взяли участь в.о. генерального директора ДП «СхідГЗК» Ігор Бугайов та головні фахівці комбінату. За словами голови робочої групи, директора департаменту Міненерго Дмитра Чальцева, Програма має стати дієвим документом з реальними засобами і термінами виконання.  
    Було обговорено низку питань: економічні, екологічні, технічні, виробничі, соціальні, майнові та інші.
     
    Як наголосив під час засідання перший заступник начальника Кіровоградської ОВА Павло Конопко, персонал, який не задіяний у виробничих процесах відповідно до проєкту, має бути працевлаштований на інші шахти ДП «СхідГЗК». Наразі обидві шахти підприємства потребують великої кількості працівників. Фахівцями ДП «СхідГЗК» та Смолінської селищної ради будуть опрацьовані та врегульовані питання передачі майна від державної до комунальної власності Смоліно.
    - Вітчизняний досвід зняття з експлуатації уранових об’єктів в Україні відсутній. Саме цим і ускладнюється робота над проєктами Програм. Вони потребують фахового підходу з урахуванням економічної, екологічної, соціальної, політичної і воєнної складових в процесі прийняття рішень. Саме над цими складовими працює керівництво Кіровоградської ОВА спільно з колегами Міненерго і органами місцевого самоврядування селища Смоліно, - зазначив Павло Конопко.
    Нагадаємо, що Кабінетом Міністрів України концептуально визначено напрями, шляхи та способи вирішення завдання щодо безпечного зняття з експлуатації вироблених урановидобувних об'єктів, рекультивації території, планів щодо інвестиційного сприяння соціально-економічному подальшого розвитку територій та ефективному використанню промислової інфраструктури вивільненої надалі. Означено шляхи розвитку уранової галузі Кіровоградщини шляхом підвищення ефективності діючих дебітових родовищ і розвитку і геолого-дорозвідки перспективних. Наступний крок - розробка відповідних державних програм. З цією метою було створено робочу групу, до складу якої увійшли представники Міністерства енергетики, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Кіровоградської облради та Кіровоградської обласної військової адміністрації, ДП «СхідГЗК» і керівництва Смолінської селищної ради.