"Концертіно" дав концерт у Кропивницькому з нагоди 50-річчя заснування колективу

  • 21 трав. 2023 16:53
  • 1602
    • Новина «Концертіно» дав концерт у Кропивницькому з нагоди 50-річчя заснування колективу Ранкове місто. Кропивницький

    П’ятничного вечора, 19 травня, в залі Кіровоградської обласної філармонії зібралися поціновувачі класичної музики. Справжнє свято звуків влаштували представники камерного оркестру «Концертіно». Зустріч із шанувальниками відбулася з нагоди відзначення 50-річниці з дня створення колективу.

    «Концертіно» має довгу і визначну історію. Перший концерт колектив провів у Знам’янці 20 грудня 1972 року. Музиканти виступили на сцені будинку культури залізничників. А у травні 1973-го оркестр уже в офіційному статусі дарував чарівні звуки класичних мелодій присутнім у палаці культури «Україна».

     

     

    Створення камерного оркестру в тодішньому Кіровограді стало гарним прикладом для інших міст. З 2006 року колектив очолила донька засновника музичного колективу Юрія Хілобокова Наталія Хілобокова. Саме вона повернула першу назву «Концертіно». Під багаторічною орудою заслуженого діяча мистецтв України вдалося вдихнути нове життя і значно розширити репертуар.

    З нагоди 50-річчя «Концертіно», як завжди, подивував публіку високою майстерністю, надзвичайною злагодженістю і мелодійністю. До деяких з номерів аранжування зробив колишній учасник «Концертіно» Андрій Рахманін, який нині живе і працює в столиці. За старою пам’яттю скрипаль стояв на сцені поруч з Наталією Юріївною і навіть виконав соло у «Весні» Вівальді.

    Настрій глядачів у залі різко змінювався в залежності від характеру музики. Так, усі весело посміхалися, слухаючи «Сороку-воровку» Росіні чи «П'єсу для друкарської машинки з оркестром» Лероя Андерсона. Та обличчя вмить стали серйозними, щойно залунали перші акорди «Молитви» Василя Барвінського. Кожен подумки молився разом із виконавцями за долю рідної України.

     

     

    Неможливо було не підспівувати народній артистці Лідії Забілястій, адже багато хто знає «Дніпровський вальс» і пісню Наталки-Полтавки практично напам’ять. Ледь не до сліз розчулив виступ Анастасії та Олександра Безай, які виконала арію Сільви та Едвіна з оперети «Королева Чардашу». Соло Анни Матуляк та майстерність піаніста Сергія Григоренка зі Львова нікого з присутніх не залишили байдужими.

    З нагоди ювілею колектив привітали заступниця начальника Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова й голова облради Юрій Дрозд. З вітальним словом виступила директорка обласної філармонії Наталія Агапєєва. Учасникам концерту вручили грамоти, квіти, а також сертифікат на пошив сценічного одягу на 30 тис. гривень.

     

     

    Виступом «Концертіно» було завершено грандіозну програму цьогорічного Всеукраїнського фестивалю камерної та симфонічної музики «Музичні травневі зустрічі» у Кропивницькому.

    Анета Цегельник