Прокурори Кіровоградщини ініціюють повернення громадам земельних ділянок громадян рф

  • 19 трав. 2023 21:17
  • 885
    • Новина Прокурори Кіровоградщини ініціюють повернення громадам земельних ділянок громадян рф Ранкове місто. Кропивницький
     
    На Кіровоградщині росіяни володіють 32 земельними ділянками: прокурори через суд конфісковують їх на користь держави, сповіщає Кіровоградська обласна прокуратура.
     
    Новоукраїнський районний суд визнав обґрунтованою правову позицію прокурора щодо  примусового припинення  права власності на сільськогосподарські землі шляхом їх конфіскації. 
     
    Наразі це уже третє судове рішення  ухвалене на користь держави за позовними вимогами  прокурорів Кіровоградщини.
     
    У час повномасштабної збройної агресії рф проти України органи прокуратури продовжують вживати заходів, спрямованих на захист інтересів держави у сфері земельних відносин.
     
    Прокурор у судовому порядку наполягав на конфіскації у громадян рф на користь держави двох земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що розташовані на території Новоукраїнської громади. Громадяни рф, згідно матеріалів справи, отримали у спадок землю площею 4 га, однак проігнорували вимоги законодавства України, упродовж року не здійснили відчуження землі, тому прокуратура звернулася до суду про примусове припинення права власності на вказані земельні ділянки шляхом їх конфіскації.
     
    Судом позовні вимоги прокурора задоволено у повному обсязі.
    Системна та послідовна робота прокуратури на цьому напрямку триває. 
    На сьогодні, з метою захисту інтересів держави у сфері землекористування, прокурорами Кіровоградщини до суду подано  32 позовні заяви про конфіскацію таких земель у власність держави, загальна площа земельних ділянок -  130 гектар.
     
    Зокрема,  Голованівська окружна прокуратура відстоює у суді право  держави на 10 земельних ділянок, загальною площею 35 га,  Олександрійська окружна прокуратура -  9 ділянок, площею 26 га, Новоукраїнська окружна прокуратура -  5 ділянок, загальною площею 24 га, Знам’янська - 6 земельних ділянок, площею 14 га. Два позови на конфіскацію у громадян країни-агресора земельних ділянок, загальною площею понад 30 га,  заявлено прокурорами апарату обласної прокуратури.