Постраждалі від війни можуть звернутися до Центру допомоги врятованим у Кропивницькому

  • 16 трав. 2023 19:27
  • 348
    • Новина Постраждалі від війни можуть звернутися до Центру допомоги врятованим у Кропивницькому Ранкове місто. Кропивницький
     
    Центр допомоги врятованим відкрили у Кропивницькому сьогодні, 16 травня, сповіщає Кропивницька міська рада. Тут надаватимуть допомогу людям, які врятувалися від війни, вимушеним переселенцям, а також жителям міста, які потерпають від домашнього насильства. Відкриття центру вдалося завдяки співпраці Кіровоградської ОВА, Кропивницької міської ради, Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні та Уряду України.
     
    На відкриття Центру допомоги врятованим завітали Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, координатор проєкту “Міста і громади, вільні від домашнього насильства” Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні Костянтин Бойчук, начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович, заступниця начальника ОВА, депутатка міської ради Катерина Колтунова, заступник міського голови Олександр Мосін, секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка.
     
     
    В умовах війни питання ментального здоров“я громадян стоїть надзвичайно гостро. Багато людей постраждали від воєнних дій, пережили психологічне і сексуальне насильство, змушені були покинути рідні домівки, втратили документи чи майно. Всі вони потребують  сторонньої допомоги. 
     
    У Центрі допомоги врятованим працюють психологи, юристи, тут допомагають відновити втрачені документи. Цільова аудиторія Центру дуже широка — це всі люди, які постраждали від війни.
    - Війна поставила перед нами інші виклики і проблеми, які потрібно було вирішувати. Через Кропивницький у першу фазу війни перемістилося понад 90 тисяч внутрішніх переселенців, людям потрібна була допомога, окрім довідок, ще й моральна, реабілітаційна, юридична, фінансова підтримка. Необхідно було організувати для цього місця. Робота з ВПО повинна набувати ознак професійності. Ми залучаємо фахових спеціалістів і маємо досвід роботи з цими людьми, психологічної, соціальної і матеріальної підтримки, - зазначив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович. - Головне, що в основу цієї роботи поставлено психологічне, фізичне, ментальне здоров’я людей. І надалі будемо відкривати стільки таких центрів, скільки буде потрібно, щоб якомога скоріше здолати наслідки війни, аби наша нація не втратила свої моральні, людські цінності, бо українців знають в усьому світі як талановитих, розумних і щирих людей.
     
    Такі центри — це швидка відповідь на ті проблеми і виклики, з якими зіткнулися люди з початком повномасштабного вторгнення, зазначила Катерина Левченко.
    - Завдання центрів — допомогти тим людям, які постраждали від війни і російських військових, котрі скоюють весь спектр воєнних злочинів, визначених в Римському статуті. У центрі з людьми працюють фахові психологи, юристи, які допомагають травмованим громадянам і за потреби далі скеровують до фахівців. Кропивницький вибрали не випадково для відкриття Центру допомоги врятованим, бо сюди відбувалася організована евакуація зі східних і південних областей України і саме тут зосереджено багато тих, хто потребує підтримки, - наголосила Катерина Левченко і додала: це одинадцятий центр, відкритий в Україні. Далі такі центри також відкриватимуть в інших містах
     
    Урядова уповноважена з питань гендерної політики закликала громадян звертатися до центрів, бо тут можна отримати потрібну допомогу, адже тільки так можна досягти справедливості, щоб після нашої перемоги країна-агресор була покарана за вчинені злочини проти українців.
     
    Центр допомоги врятованим працює за адресою: Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, буд. 41/26 (2 поверх), у приміщенні ЦНАПу. Час роботи: 8:00 — 17:15.