Куди звертатися кропивничанкам у разі домашнього насильства

  • 15 трав. 2023 12:34
  • 2705
    • Новина Куди звертатися кропивничанкам у разі домашнього насильства Ранкове місто. Кропивницький

    Лише за перші три місяці 2023 року у Кропивницькому було зафіксовано 375 скарг на домашнє насильство. Поліцейські, що виїжджали на виклики, підтвердили 132 випадки знущання з жінок й дітей. Багато хто з потерпілих мовчки терпить знущання тирана, бо не знає, до кого звернутися по допомогу. А тим часом домашньому насильству слід обов’язково протидіяти.

    Кривдник не зупиниться

    Світлані 36 років, 17 із яких вона заміжня. Мріяла про щасливу сім’ю, та вийшло дещо по-іншому. Кропивничанку мама виховувала сама. Коли в 16 років юнка закохалася, то думала, що зустріла того єдиного, який стане надійною опорою в житті.

    Дівчина завагітніла, і вони побралися. Уперше коханий підняв руку ще до одруження. Потім благав про вибачення і клявся-божився, що це не повториться, але не дотримався обіцянки. Світлана гадала попервах, що вони притруться один до одного, і все налагодиться:

    – От якби він не пив, то й не бився б!

    І правда, після народження сина, коли доньці минуло 8 років, чоловік на деякий час зав’язав. Малюку було всього 2 місяці, як з’ясувався страшний діагноз – гемофілія.

    Мама з хлоп’ям весь час лежала по лікарнях, то й сваритися з чоловіком не було можливості. А коли сину минуло 10 років, чоловік на Великдень добряче заправився спиртним. Вночі підпилий благовірний накинувся на дружину й почав душити. На щастя Світлани, прокинувся син, заплакав, і це врятувало їй життя. Чоловік відступився.

    Жінка втямила, що не можна більше цього терпіти. Син і так страждає через хворобу, а тут ще й горе-татусь додає переживань. Вона втямила, що людину-ката не змінить нічого – ані народження дітей, ані відмова від алкоголю. Якщо він ударив жінку вперше, то вже не зупиниться на цьому. Катування час від часу триватимуть. Тож Світлана наважилася піти від чоловіка.

    Слухняна дівчинка

    Батьки з дитинства тримали Олену в «їжакових рукавицях». Вона звикла в усьому підкорятися їхній волі й не зважала на власні бажання й почуття. Коли одного разу в компанії дівчина познайомилася з Максимом, він видався їй справжнім принцом.

    Чоловік був старшим за неї на 11 років і вже досяг у житті певних вершин. Олена ж, яка щойно закінчила коледж, почувала себе маленьким беззахисним горобчиком, що потребує надійного захисту. От такого шуліку вона й знайшла в особі Максима.

    Чоловік з перших днів знайомства став настійливо радити дівчині, як їй одягатися, що говорити і як поводитися. Він навіть на роботу її влаштував за власним розумінням, не поцікавившись, чи подобається коханій ця професія, чи, можливо б, вона воліла займатися чимось іншим.

    Вона звикла до подібної авторитарної поведінки батьків, тому невдовзі повністю розчинилася у своєму благовірному, втративши власне «Я» остаточно. І попервах її це повністю влаштовувало.

    – Я не суперечила Максу, коли він заборонив користуватися декоративною косметикою. Просто перестала фарбувати вії та губи, виглядаючи на тлі одноліток білою вороною. Адже дівчата довкола робили штучні брови, наклеювали вії, кололи губи, щоб були пишнішими.

    Наступним етапом тиран обрав заборону спілкування з подругами. Олені було суворо заборонено влаштовувати не лише посиденьки з дівчатами, але й ділитися деталями сімейних стосунків із колегами на роботі. Згодом Максим заборонив відвідувати батьків. Тож поскаржитися й поділитися проблемами було ні з ким.

    За найменшу провину – не те сказала, не тому посміхнулася, запізнилася з роботи на кілька хвилин – дівчина отримувала суворі «догани». Траплялося, що він принижував її на людях. Наприклад, змушував стати на коліна посеред вулиці й просити вибачення.

    За кілька років чоловік уперше підняв на дружину руку. Якщо хтось із його друзів помічав синці на руках Олени, Максим коротко пояснював: «Не слухалася».

    Одного разу, коли чоловік перебував у відрядженні, вона наважилася зателефонувати батьковії. Попросила забрати її. Опинившись удома, зітхнула з полегшенням. А Максим навіть не докучав, бо невдовзі знайшов собі іншу жертву для аб’юзивних стосунків.

    Сумна статистика

    На профілактичному обліку Кропивницького районного управління поліції нині перебуває 366 осіб, схильних до насильства. Переважна більшість із них чоловіки, але є 40 войовниче налаштованих жінок і навіть одна дитина.

    Серед постраждалих – 121 жінка, 11 чоловіків і 31 дитина. 2023 року зафіксовано випадки домашнього насильства і в родинах внутрішньо переміщених осіб. Цих людей теж поставлено на профілактичний облік і сповіщено про це за основним місцем проживання.

    Куди звертатися жертвам насилля

    Тим, хто потерпає у родині від родича-тирана, є можливість потрапити до Центру запобігання та протидії насильству. Перебувати у ньому дозволяється не більше ніж пів року абсолютно безплатно.

    Щоб до нього потрапити, слід отримати направлення від мобільної бригади протидії домашньому насильству. Поліціянти теж мають на це повноваження. Допоки людина перебуватиме в Центрі, має вирішитися питання, що їй далі робити. З потерпілою особою працюватиме психолог, соціальні працівники допоможуть за необхідності поновити документи й надати іншу необхідну поміч.

    На першому поверсі перебувають щойно прибулі жінки. У кризових кімнатах є місце для 5 осіб і двох дітей. За 10-20 днів тимчасового прихистку вони знаходять вихід зі становища, що склалося. Психолог, поспілкувавшись із підопічними, приймає рішення щодо необхідності тривалого перебування у Центрі.

    Власне притулок розміщається на 2 поверсі. У ньому 7 кімнат для 21 людини. Є можливість самостійно готувати їжу.

    Постраждалі, які не знають, як зв’язатися з відповідними службами, можуть скористатися чатботом «СкладнеПросто» в Telegram (skladneрrosto). Тут не лише знайдуться пояснення різновидам гендерного насилля, але й присутня контактна інформація «гарячих ліній» на національному й регіональному рівнях, а також вказуються номери телефонів мобільних бригад, які виїжджають на виклик. Тож без допомоги у складних життєвих обставинах не залишиться жодна особа.

    Анета Цегельник

    Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту «Хаб підтримки регіональних медіа».
    Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.