Заміна жорсткого диска на ноутбуці

  • 15 трав. 2023 09:54
  • 668
    • Новина Заміна жорсткого диска на ноутбуці Ранкове місто. Кропивницький

    Якщо ви хочете замінити жорсткий диск на своєму ноутбуці, наприклад, через те, що він занадто малий або ви просто хочете встановити SSD, ви можете зробити це самостійно швидко, маючи трохи навичок і маленьку викрутку.

    Зберігайте окремі частини належним чином

    Жорсткі диски часто стоять на рейках або розташовані всередині корпусу ноутбука. Вони кріпляться там за допомогою гвинтів і гумових ниток або інших амортизаційних технологій. Якщо ви хочете замінити жорсткий диск на своєму ноутбуці, вам слід подбати про те, щоб не загубити дрібні окремі деталі. Адже вони знову знадобляться для нового жорсткого диска і зазвичай ідеально підходять. Деякі виробники, однак, використовують різні розміри різьблення, але в такому випадку відповідні гвинти входять до комплекту нового жорсткого диска.

    Жорсткі диски старого покоління часто мають перехідник для підключення. Під час заміни жорсткого диска ноутбука їх потрібно демонтувати та витягти. Користувачі повинні бути особливо обережними при цьому; адаптер потрібно взяти прямо посередині і потягнути назад. Якщо цього не зробити, можна погнути з'єднувальні штифти. Якщо ви потім спробуєте зігнути їх назад за допомогою сили або сильного тиску, ви ризикуєте повністю зламати їх.

    Заміна жорсткого диска ноутбука, якщо він встановлений збоку

    Якщо жорсткий диск встановлений збоку ноутбука, його можна дуже легко замінити. Зазвичай він прикріплений до шухляди, яку можна витягнути збоку. Часто все, що потрібно, - це натиснути кнопку або послабити відповідну вкладку чи окремий гвинт, і жорсткий диск можна вийняти. Заміна жорсткого диска на ноутбуці дуже проста, оскільки він від'єднується і замінюється новим. Потім новий підключається і знову закріплюється шухляда на ноутбуці.

    Заміна жорсткого диска ноутбука в моделях з панеллю доступу

    Знову і знову зустрічаються моделі ноутбуків, жорсткий диск яких встановлений під знімною панеллю на нижній стороні пристрою. Тут заміна може бути виконана всього за кілька кроків. Варіантами кріплення тут можуть бути гвинти, а також розсувний механізм або вкладка. З усіма трьома дуже легко впоратися. Як тільки з'являється доступ до жорсткого диска, його виймають, для чого слід злегка потягнути його назад. Після цього можна також від'єднати шлейфи.

    Заміна жорсткого диска, встановленого під клавіатурою або материнською платою

    Якщо користувач хоче замінити жорсткий диск на своєму ноутбуці, якщо він встановлений під клавіатурою або материнською платою, це, безсумнівно, найскладніший варіант. Найважливіше тут - відсортувати всі дрібні деталі, наприклад, гвинтики і заглушки, в логічному порядку і зберігати їх точно так само. В іншому випадку огляд можна швидко втратити. Процес складання може відрізнятися залежно від виробника, але основні етапи завжди однакові.

    1. На першому етапі ноутбук перевертається на кришку корпусу і викручуються гвинти кріплення клавіатурної панелі.
    2. Потім її також знімають, для чого може знадобитися використання спуджера.
    3. Спуджером можна відкрити засувки на нижній стороні ноутбука і на клавіатурі.
    4. УВАГА: Сучасні ноутбуки часто мають клейку прокладку між верхньою та нижньою частинами. Якщо ви помітили це, вам слід утриматися від спроб самостійно замінити жорсткий диск ноутбука.
    5. Після відкриття кришки можна зняти клавіатуру та інші компоненти, які заважають огляду жорсткого диска або перешкоджають зняттю материнської плати.
    6. В процесі, можливо, знову доведеться відкрутити гвинти або зняти клейкі смужки. Модемні та Wi-Fi компоненти від'єднуються, а кабелі та антени повністю виймаються.

    На кожному з цих етапів важливо діяти з високим ступенем обережності і дотримуватися точного сортування деталей. Якщо жорсткий диск знаходиться під материнською платою, його можна вийняти. Численні кабелі дуже жорсткі і можуть навіть виступати з корпусу. Тому дійте з максимальною обережністю. Кабелі слід послаблювати по одному, щоб не пошкодити їх.

    Тепер до жорсткого диска має бути вільний доступ, і згодом його можна буде витягти з корпусу. Однак деякі з них закріплені окремими гвинтами, інші з'єднані з додатковим обладнанням. Тому цілком можливо, що жорсткий диск вже вільно лежить у корпусі через зняття материнської плати та клавіатури. Як тільки місце звільниться, жорсткий диск можна буде легко замінити на ноутбуці. Останній крок полягає в тому, щоб виконати дії, які були виконані раніше для вилучення жорсткого диска, у зворотному порядку. Після цього модернізований ноутбук буде ідеально зібраний.

    Жорсткий диск: HDD або SSD? У чому різниця?

    Більшості людей, які хочуть придбати ноутбук сьогодні, доводиться вибирати між жорстким диском (HDD) і твердотільним накопичувачем (SSD), коли мова йде про носії інформації. HDD або SSD, що краще? У кожного покупця різні потреби, переваги та бюджети. Саме на основі цих критеріїв він і повинен приймати своє рішення.

    Жорсткий диск може бути правильним вибором:

    • + Якщо потрібно багато пам'яті (до 10 ТБ)
    • + Носій інформації повинен бути недорогим
    • + З достатньою швидкістю запису та читання

    SSD може бути правильним вибором:

    • + Коли справа доходить до ще швидшої швидкості запису та читання
    • + Якщо ціна носія не має значення
    • + Якщо ємності до 4 ТБ достатньо

    Переваги жорсткого диска (HDD)

    Жорсткі диски вперше були показані компанією IBM в 1956 році, і цій технології вже більше 60 років. У той час монітори і телевізори ще мали потужні вакуумні лампи. Жорсткий диск використовує магнетизм для зберігання даних на обертових дисках. Головка для читання/запису розташована над магнітним диском для читання або запису даних.

    Чим швидше обертається жорсткий диск, тим швидше дані можна записати або прочитати. Типові жорсткі диски ноутбуків працюють при 5400 об / хв, іноді при 7200 об / хв. Жорсткі диски в портативному комп'ютері зазвичай мають розмір 2,5 дюйма і використовують певний інтерфейс (SATA) для передачі даних. Основною перевагою жорсткого диска є те, що він може зберігати багато даних недорого. 1 терабайт (ТБ, 1024 гігабайти) - не рідкість для HDD ноутбука і щільність запису ще більше збільшується.

    Переваги SSD

    Типовий SSD використовує так звану флеш-пам'ять для зберігання даних. Це енергонезалежна пам'ять, яка не «забуває» дані навіть після виключення. Таким чином, флеш-пам'ять відповідає вимогам, що пред'являються до енергонезалежної пам'яті. Сучасні технології дозволяють зберігати дані на SSD-накопичувачі близько 200 років.
     
    На відміну від HDD, SSD не має механічного важеля для запису та читання даних. Замість цього для виконання функцій читання і запису використовується інтегрований чіп, також відомий як контролер. Контролер - дуже важливий компонент SSD-накопичувача. Він піклується про пошук і кешування, виправлення помилок і очищення блоків пам'яті, визначаючи таким чином загальну швидкість. З точки зору загальної швидкості, хороші SSD зазвичай відрізняються від менш хороших кращим контролером. Найпростіша форма жорсткого диска SSD відома багатьом користувачам комп'ютерів як USB-накопичувач. Модулі пам'яті розміщені в пластиковому корпусі. Вбудовані пристрої мають розмір 2,5 дюйма, а також використовують інтерфейси SATA для передачі даних.