Предмети з колекції Олександра Ільїна відреставровані і готові до показу

  • 15 трав. 2023 16:15
  • 268
    • Новина Предмети з колекції Олександра Ільїна відреставровані і готові до показу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Продовжуючи тему щодо реставрації предметів із колекції Олександра Ільїна хочеться представити загальній увазі декілька з них, сповіщає Кіровоградський обласний краєзнавчий музей.
     
    Цікавим видається сакральний гапт – зображення потиру (кінець XIX ст.), церковної чаші, для освячення вина та прийняття причастя. На ньому майже завжди вишивається «Деісус», тобто Спас, Богоматір та Іоан Предтеча, по вінцях розміщується напис зі словами молитви, рідше зустрічається зображення «Таїнства Євхаристії», коли Христос причащає двох апостолів. На сакральному гапті, який виготовлено із льняної тканини з використанням шитва з нанизуванням металевих ниток, присутній лише рослинно-геометричний орнамент.
     
     
    Під час правління літургії використовують два малих покрівці: одним накривають дискос (блюдо), другим – потир. Потім обидва покривають великими покривом – воздухом. Покриви символізують пелени, яким був сповитий новонароджений Ісус, і плащаницю, у яку його загорнули перед покладанням у Гроб. Покривом також звуть пелену, якою накривають престол та жертовник зі священними предметами й посудом на час, коли не правлять богослужінь.
     
     
    Стан сакральних гаптів: потиру, малих покрівців та великого покриву – воздуху, були незадовільними. Відділ фондів краєзнавчого музею звернувся за допомогою щодо реставрації до Національного науково-дослідного реставраційного центру України. В результаті проведених закладом, у 2020 році робіт, предмети набули належного вигляду: їх було очищено від загальних забруднень, здійснено пластифікацію тканини та ниток, виправлено та попереджено подальшу деформацію.
     
    Відреставровані предмети планується представити на огляд відвідувачів після нашої Перемоги у російсько-українській війні.