В обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку старовинних фотографій і презентували книгу

  • 11 трав. 2023 09:02
  • 292
    • Новина В обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку старовинних фотографій і презентували книгу Ранкове місто. Кропивницький
     
    В обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку старовинних фотографій та презентували книгу «Коли будинки мали власні імена».
     
    В обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки старовинних фотографій з колекції Юрія Тютюшкіна «Будинки з власними іменами» та книги Володимира Поліщука «Коли будинки мали власні імена» у рамках проєкту «Мова міста».
     
    «Мова міста» – це проєкт, який проведе нас у захоплюючу подорож у минуле, допоможе розгадати та розповісти історію нашого міста, допоможе розгадати та розповісти історію нашого міста через мову його архітектури. Цей проєкт має на меті вивчення старовинної архітектури міста, розкриття її таємниць, визначення різних архітектурних стилів, які характеризують наше місто, дослідження різноманітних будівель, споруд, пам'яток та локацій, які є свідками нашої історії. 
     
     
    Модератор заходу, куратор проєкту, провідний науковий співробітник відділу історії Алла Забабуріна підкреслила, що небагатьом містам вдалося зберегти свій первісний вигляд без значних змін. Нашому місту пощастило у цьому плані: історичний центр міста майже зберігся і має численні унікальні шедеври архітектури. Окремо вона акцентувала на тому, що виставка відкривається в Дні пам’яті та примирення і треба згадати про ті будівлі, які були зруйновані в часи німецької окупації міста, серед них відомий Успенський собор.
     
    Колекціонер, краєзнавець, лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова, співавтор численних книг з краєзнавства Юрій Тютюшкін презентував виставку старовинних фотографій архітектури міста. Ця виставка містить фото відомих і маловідомих будинків та є кроком до розуміння нашого минулого, відчуття нашого сьогодення та погляду на майбутнє нашого міста.
     
    Краєзнавець, один з авторів книг з історії архітектури міста, журналіст Володимир Поліщук представив гостям свої дослідження, а саме нову книгу  – «Коли будинки мали власні імена». Він закцентував увагу присутніх на тому, що у місті є багато будинків, які мають статус архітектурних пам’яток і охороняються державою, розповів про архітекторів, які створювали архітектурне обличчя міста та про власників унікальних будинків.
     
    Серед гостей заходу були присутні студенти Кропивницького будівельного фахового коледжу. Присутні з цікавістю слухали доповідачів, детально оглянули матеріали виставки та експозицію музею.