Директор Кропивницького музею пояснив, хто насправді автор пісні «Священна війна»

  • 10 трав. 2023 19:11
  • 1613
    • Новина Директор Кропивницького музею пояснив, хто насправді автор пісні «Священна війна» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Напередодні Дня пам'яті та примирення в Україні директор Кропивницького музею музичної культури ім. Кароля Шимановського Олександр Полячок провів бесіду-лекцію «Музика війни. Хто є справжнім автором пісні «Священна війна», сповіщає Кропивницька міська рада. 
     
    Слухачі лекції,  члени ГО  «Центр розвитку національних культур "Єдина родина» та ГО "Об'єднання поляків "Полонія" ім. Кароля Шимановського" Polonia Kropywnycki дізналися про те, що відома  пісня була створена не в 1941-му, а в далекому 1916 році, під час Першої світової війни. 
     
    Радянські поет-пропагандист Лєбєдєв-Кумач та композитор-пропагандист Алєксандров, користаючись наївністю автора пісні Олександра Боде, присвоїли собі складені ним і текст, і мелодію, а радянська та російські системи зробили все, щоб нащадки справжнього автора не змогли довести його авторство. 
    - У 2010-их роках українські співаки, артисти та блогери звернули увагу на деяку схожість мелодії й тексту "Священної війни" до пісні українських повстанців "Повстань, повстань, народе мій", - відзначив Олександр Полячок. -  Співаки Тарас Силенко, Тарас Житинський та інші актуалізували цю пісню в період російської агресії, поєднавши текст стрілецької пісні (у власній обробці) з мелодією Олександра Боде. Поетеса, перекладачка, музикантка та блогерка Елла Євтушенко реконструювала два варіанти стрілецької пісні. Кропивницький музей музичної культури імені Кароля Шимановського планує підготувати віртуальну виставку, присвячену цій темі.