Прокурори Кіровоградщини намагаються стягнути кошти за лікування постраждалих дітей

  • 5 трав. 2023 21:20
  • 2851
    • Новина Прокурори Кіровоградщини намагаються стягнути кошти за лікування постраждалих дітей Ранкове місто. Кропивницький
     
    Захищаючи інтереси дітей та держави: прокуратура через суд вимагає відшкодувати  витрати на лікування дітей, які потерпіли від злочину, сповіщає Кіровоградська обласна прокуратура.
     
    Ювенальні прокурори Кропивницької окружної прокуратури скерували до суду  позовні заяви про стягнення  на користь лікувальних закладів, що  фінансуються з  бюджету, витрат за стаціонарне лікування неповнолітніх, які потерпіли від злочину.
     
    Прокуратура проводить комплексну роботу із захисту прав дітей, зокрема  і щодо відшкодування витрат за лікування у державних закладах охорони здоров’я, понесених в рамках кримінальних проваджень, де неповнолітніх осіб визнано потерпілими.
     
    Йдеться про ті випадки, коли діти ставали жертвами різного роду злочинів, потерпіли від них, та у результаті зазнали фізичного травмування і змушені були звертатися до лікарень за кваліфікованою  медичною допомогою в умовах стаціонару.
     
    Так,  зокрема, у результаті ДТП, що сталася  у серпні минулого року в обласному центрі, 13-річний хлопець отримав  складну травму  нижніх кінцівок.  Неповнолітній провів понад три тижні на стаціонарному лікуванні у дитячій обласній лікарні.
     
    В іншому випадку  від злочину потерпіла 11-річна дівчина. Їй було завдано тілесних ушкоджень середньої тяжкості через хуліганські дії обвинуваченої у злочині особи. Дитині було надано фахову медичну допомогу в умовах стаціонарного лікування. 
     
    Правоохоронними органами  у кожному із наведених прикладів вжито заходів до притягнення винних  у злочинах осіб до  кримінальної відповідальності. Водночас до суду скеровано  позовні заяви про стягнення на користь бюджету витрат за лікування  неповнолітніх потерпілих. Наразі суд відкрив провадження у справах. 
     
    Минулого року  ювенальні прокурори Кіровоградщини пред’явили до суду таких  позовів на понад пів мільйона гривень. Шість позовів про відшкодування державним закладам охорони здоров’я за лікування потерпілих від злочину дітей скеровано  в суди цього року, сума - майже 300 тис гривень.
    Робота ювенальних прокурорів  із захисту прав дітей триває.