У Кропивницькому відкрили виставку місцевої художниці з непростою долею

  • 27 квіт. 2023 14:46
  • 376
    • Новина У Кропивницькому відкрили виставку місцевої художниці з непростою долею Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Мальований Рай між Небом і Землею»  створили у Кропивницькому  від Надії Падурської, сповіщає Кропивницька міська рада.
     
    До 80-річчя з дня народження талановитої художниці-аматорки Надії Падурської, безмежно закоханої в образотворче мистецтво, українську пісню і поезію, художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентує її ювілейний віртуальний вернісаж графічних творів «Мальований Рай між Небом і Землею» з  музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво».
     
    Експозицію презентованої виставки на музейному вебсайті в розділі «Вибрані виставки» складають понад шістдесят творів Надії Падурської, виконаних у 2020-2021 роках у різних графічних техніках – акварель, гуаш, кольорові олівці, олівець, фломастер, переданих авторкою в дар до фондів музею. 
     
     
    Директорка музею Віта Чернова так характеризує виставку:
    - Представлені малюнки сповнені філософського змісту, означені неординарною технікою виконання та своєрідною інтерпретацією природи і людини в ній у плетиві рослин і квітів, що складають оригінальний художній стиль, співзвучний з творчістю української художниці наївного мистецтва, майстрині декоративного живопису Катерини Білокур. Вони приваблюють особливим душевним теплом і людяністю, адже віддзеркалюють світ, в якому панують почуття і страждання, радість і сум, краса буденності і надзвичайна творча фантазія, своєрідний Мальований Рай між Небом і Землею.
     
     
    Сама Надія Падурська в одному з численних інтерв’ю журналістам зізнавалася:
    - Якщо хтось відпочине душею, дивлячись на мої картини, скаже спасибі або усміхнеться радо і тишком витре сльози, значить за моїми мазками, рисочками і кружечками вони знайшли своє заповітне». 
    З віртуальною персональною виставкою графічних творів Надії Падурської «Мальований Рай між Небом і Землею» можна ознайомитися
     
     
    Довідково:
    Надія Іванівна Падурська народилася 26 квітня 1943 року у місті Помічна Добровеличківського району Кіровоградської області. З дитинства має інвалідність після отримання травми хребта. Працювала художником-оформлювачем у кінотеатрі «Мир» в рідному місті.
     
    З 2008 року мешкає у Власівському пансіонаті для ветеранів війни та праці з геріатричним відділенням, місто Світловодськ Кіровоградської області. На творче становлення мисткині велике значення мало знайомство у 1980-х роках з художником Володимиром Плітіним, нині членом Національної Спілки художників України, викладачем художньої школи імені О.О.Осмьоркіна міста Кропивницького, та на той час завідувачкою відділу мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського Еллою Янчуковою, які давали їй професійні поради, дарували фарби, брали активну участь у підготовці перших персональних виставок. У 1991 році тележурналістки обласної телерадіокомпанії  Людмила Ніколаєвська та Лілія Верещагіна зняли фільм «Храм Добра Надії Падурської».
     
    Надія Падурська була учасницею художніх виставок в рамках ІІ-го Всесоюзного фестивалю народної творчості (1987) та Всеукраїнського огляду народної творчості (1999) у Києві. Її твори зберігаються в обласному Музеї мистецтв та обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського в Кропивницькому, Добровеличківському краєзнавчому музеї, приватних колекціях в Україні та за кордоном.
     
    Про унікальну творчість самобутньої мисткині видані художній альбом «Надія Падурська. Любов до життя» (2015), упорядниками якого є співробітниці відділу мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського Світлана Ушакова, Людмила Іванцова, Елла Янчукова, та книга мистецтвознавиці, колишньої викладачки художньої школи імені О.О.Осмьоркіна  Олени Гуренко «Дерево життя Надії Падурської: нарис життєвого і творчого шляху художниці»