У Музеї мистецтв у Кропивницькому відкрили виставку Чорнобильської пам'яті

  • 26 квіт. 2023 19:20
  • 401
    • Новина У Музеї мистецтв у Кропивницькому відкрили виставку Чорнобильської пам'яті Ранкове місто. Кропивницький
     
    26 квітня 2023 року Музей мистецтв презентує віртуальну експозицію «Чорнобильський набат» з нагоди 37-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС та Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. 
     
    Картина Миколи Бондаренка (1914-1999) «Трагедія Чорнобиля» (1994), красномовно ілюструє найгірший варіант розвитку подій, внаслідок втрати контролю над «мирним атомом». 
     
     
    Художній твір Володимира Плітіна (1956 р.н.) «І впала зірка Полину» (2006) віддзеркалює не тільки страшні екологічні наслідки Чорнобильської катастрофи, а й приреченість людей, що залишилися жити у своїх домівках, відмовившись від переселення. 
     
     
    Атмосферу спустошення та аномальної зони також відображено у виконаній в техніці батику роботі «Де той лелека, що літав над Прип’яттю?» (2006) кропивницької майстрині і художниці Наталії Завалій (1969 р.н.), яка передала свій твір до фондового зібрання Музею мистецтв напередодні 35-ї річниці жахливої трагедії. 
     
     
    Картина Леонтія Орлика (1936-2012) «Вартовий» (1985) нагадує нам про подвиг пожежників – людей, що першими вступили у бій з чорнобильським лихом. 
    Застереженням можна вважати і виконану у техніці «монотипія» роботу Володимира Чорного (1976 р.н.) «Обличчя Чорнобиля» (2008) із серії «Українські трагедії».
     
    Митець зумів передати не тільки величезні згубні наслідки Чорнобильської катастрофи, а й пануючу на той час в зоні аварії атмосферу, що створює асоціацію із зоною воєнних дій: сліди руйнації, ніби після запеклого бою, людей у спецодязі, відповідне обладнання, транспорт, залучений до ліквідації наслідків аварії та вивезення людей із забрудненої зони. Трагізм ситуації підсилений у даному випадку загальним темним фоном картини.