В Чижевського говорили про архітектуру, Вікіпедію та Ганну Дмитрян

  • 24 квіт. 2023 15:14
  • 1134
    • Новина В Чижевського говорили про архітектуру, Вікіпедію та Ганну Дмитрян Ранкове місто. Кропивницький
     
    До Міжнародного дня пам’яток і визначних місць у відділі мистецтв бібліотеки імені Дмитра Чижевського відбулась творча зустріч «Застигла в камені краса», у якій взяли участь бібліотекарі, музейники, архівісти та архітектори.
     
     
    Організатори заходу підготували цікаву програму і змогли здивувати присутніх кількома новими проєктами і сенсаційними повідомленнями.
     
    Виступ знаної кропивницької архітекторки Тетяни Пенязь був присвячений сучасним принципам містобудування, в основі яких лежить гармонійне поєднання історичних пам’яток, архітектурних стилів та ландшафтного дизайну.
     
    Міжнародний тренер програми «Вікіпедія для навчання» Марина Чала розповіла про методику поповнення новою інформацією з питань пам’яткоохоронної діяльності сайтів вільної енциклопедії.
     
    У рамках творчої зустрічі презентували віртуальний виставковий проєкт «Ганна Дмитрян – меценатка з роду Мартакі», у створенні якого брали участь Державний архів Кіровоградської області, Обласна бібліотека імені Дмитра Чижевського, Обласний краєзнавчий музей та Музей мистецтв.
     
    Проєкт присвятили 185-річчю від дня народження відомої в нашому краї благодійниці. На кошти Ганни Михайлівни побудовані такі архітектурні перлини, як православний храм Святого Пантелеймона, Вознесенський собор у Бобринці та міська лікарня у Новомиргороді.
     
    Найбільшою заслугою цієї дивовижної жінки перед нашим містом стала побудова лікарні Червоного Хреста, яку за заповітом меценатки перейменували в лікарню Святої Анни на честь її покійної доньки.
     
    Завідувачка відділу інформації та використання фондів обласного держархіву Тетяна Гончарова під час презентації проєкту «Ганна Дмитрян – меценатка з роду Мартакі» оприлюднила сенсаційний документ: запис у метричній книзі про дату хрещення Ганни Дмитрян 7 лютого 1838 року. Сенсацією стала саме ця дата. Як відомо з документів, що зберігаються в ДАКО, майбутня меценатка народилася у 1843 році, тобто на п’ять років пізніше. Ксерокопію документа співробітникам архіву люб’язно надав кандидат історичних наук, співробітник наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича Київського державного університету імені Тараса Шевченка Антон Ганул.
     
    Ще однією сенсацією стала інформація завідувачки відділу мистецтв Світлани Ушакової про місце поховання Осипа Юцевича – першого головного лікаря лікарні Святої Анни, автора єдиної книги про лікарню, виданої у 1908 році. У нашому місті є тільки два примірники цієї книги, які зберігаються у фондах краєзнавчого музею та музеї обласної лікарні.
     
    Заступник директора з обліку і збереження музейних цінностей краєзнавчого музею Павло Рибалко розповів присутнім про ескізні роботи відомого кропивницького скульптора Віктора Френчка, що зберігаються у музейних фондах. Саме вони стали основою для створення меморіальної дошки на честь благодійниці та меценатки Ганни Дмитрян, урочисте відкриття якої відбулося 2018 року.
     
    Павло Рибалко також презентував книгу Івана Усіченка та Олександра Заграничного «Разом до гуманності. Розповіді про Червоний Хрест України», яку передала до музею разом з книгами зі своєї робочої бібліотеки знана науковиця та краєзнавець Лариса Гайда. Згадка про цю книгу стала доречною тому, що саме 18 квітня відзначається День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні.