Кропивницький музей представив віртуальну виставку робіт із загашників

  • 20 квіт. 2023 08:03
  • 400
    • Новина Кропивницький музей представив віртуальну виставку робіт із загашників Ранкове місто. Кропивницький
     
    Щороку, 18 квітня, світова спільнота відзначає міжнародний День пам’яток та визначних історичних місць. Його гаслом став напрочуд актуальний заклик “Збережемо нашу історичну батьківщину”, сповіщає Фейсбук-спільнота ММ.
     
    Цей знаменний день був започаткований Міжнародною радою з питань охорони пам’ятників і визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS). Рішення про відзначення дати прийняла Генеральна Асамблея ЮНЕСКО у 1983 році. Завдання свята – ще раз нагадати світовому товариству про розмаїття культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.
     
    В Україні цей день має назву «День пам'яток історії та культури» і встановлений згідно Указу Президента від 23 серпня 1999 року, його також відзначають щорічно 18 квітня.
     
    Українське законодавство розрізняє 8 видів пам'яток: археологічні, історичні, монументального мистецтва, архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтні, об'єкти науки і техніки.
     
    У липні 2000 року набув чинності Закон України «Про охорону культурної спадщини», який регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об’єктів цінного надбання в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і прийдешніх поколінь.
     
    Відповідно до Закону об’єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою. Це надзвичайно важливо у наш час, коли необхідно фіксувати усі воєнні злочини росіян проти культурного надбання України. Адже українці воюють не лише щоб вижити, а й зберегти свою культуру, історію та національну ідентичність.
     
    З нагоди відзначення такого подвійного свята Музей мистецтв презентує віртуальну виставку "Культурна спадщина нашого краю". Вашій увазі представлено відомі й різноманітні пам'ятки Кіровоградщини, які зображені на полотнах, що в основному зберігаються у фондовому зібранні Музею.
     
     
     
    Перший експозиційний блок показує нам пам'ятки садово-паркового мистецтва. Це роботи Володимира Волохова "Вхід до парку" та Юрія Іващенка "Онуфріївський парк". Онуфріївський дендропарк — історична місцевість у селищі міського типу Онуфріївка Кіровоградської області. Один з визначних туристичних об'єктів краю був заснований у 1820-х роках позаминулого століття. З 1960 року Онуфріївський дендропарк має природоохоронний статус - пам'ятка садово-паркової архітектури XIX сторіччя.
     
     
    Підтему парків продовжує картина Анатолія Кімнатного "Дендропарк", який розташований в місті Кропивницький. 1958 року, на тодішній околиці Кіровограда, було створено мальовничий парк, який став легенями міста, окрасою та популярним місцем для відпочинку жителів.
     
    Було висаджено близько 50 видів дерев та кущів. У 1971 році парк визнано пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Нині Дендропарк - це приватний комерційний парк відпочинку з атракціонами, зеленою зоною та квітниками. 
     
     
    Наступна робота визнаного майстра наочно нам розповість про комплексну пам'ятку, оскільки, на картині Михайла Надєждіна "Сонячне світло. Хутір Надія" можна побачити будинок музею письменника Івана Карпенка-Карого (Тобілевича), частину парку "Хутір Надія" і монумент видатному драматургу. "Хутір Надія" — державний заповідник-музей І. К. Карпенка-Карого (Тобілевича). Датою заснування визначного історичного місця вважається 1871 рік.
     
    Однойменний парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення в Україні знаходиться у межах Кропивницького району Кіровоградській області, біля села Миколаївка, на правому березі річки Сугоклія-Комишувата.
     
    Його площа становить 10 га, був заснований у 1975 році. Традиція посадки дерев видатними діячами, які відвідували парк, була продовжена після створення заповідника-музею. Цікаво, що й сьогодні відвідувачі музейного комплексу «Хутір Надія» — відомі особистості можуть посадити тут дубок. У природних насадженнях «Хутора Надія» налічується 37 видів дерев та кущів: 26 видів — дерева, 11 — кущі. Серед них є типові верби білі та верби білі «жовті плакучі», дуби звичайні, липи серцелисті, клени польові, груші лісові, клени татарські, глід, калина гордовина. Хвойних дерев у парку немає. Вода зі старої чумацької криниці може по праву називатися столово-мінеральною.
     
    Пам'ятку історії та монументального мистецтва на виставці презентує картина Олександра Логвинюка "Майдан Б.Хмельницького". У його центральній частині встановлено пам'ятник одіозній постаті нашої історії, гетьману України, Богдану-Зиновію Хмельницькому (1596-1657). Образ гетьмана є класичним: в гетьманських шатах, у правій руці сувій, вдумливий погляд, звернений до оточуючих. Вражає символізм та грандіозність монумента. Пам'ятник в обласному центрі на честь визначного державного діяча доби Козаччини спорудили у 1995 році. Автори — скульптори О. Гончар, М. Вронський, архітектор А. Губенко.
     
    Окремішньою, у віртуальній експозиції, є робота Володимира Федорова "Курган. Околиця міста Кіровограда", що нагадує нам про археологічну спадщину давніх народів, які жили на теренах нашого краю. Завдяки реалістичній манері написання художника вдалося зафіксувати краєвиди Кіровоградщини, котрі з плином часу суттєво змінились. Курган з картини знаходився на вулиці Попова, а в 1969 році тут було звичайне поле! З рукотворного насипу-гірки, взимку, полюбляли спускатись на санчатах діти з навколишніх будинків мікрорайону. На початку 2000-х років курган розкопали й дослідили археологи, а на його місці був зведений супермаркет "АТБ". 
     
    Значна частина виставки складається з мальовничих робіт, в яких яскраво підкреслено мистецький стиль, передано красу і велич найбільш знакових для кожного кропивничанина пам'яток архітектури: Дзеркальний гастроном, Ковалівська церква, Будинок Барського, Зимовий театр, Пассаж. Це такі чудові картини у жанрі міського пейзажу, як "Грозове місто" Андрія Хвороста, "Ковалівка" Сергія Шаповалова, "Краєзнавчий музей" Світлани Грамм, "Прем'єра" Наталії Соловйової, "Художній музей у Кропивницькому" Анатолія Шаповалова.