Кропивничанам пояснили, куди звертатися у разі випадків насилля під час війни

  • 18 квіт. 2023 15:10
  • 426
    • Новина Кропивничанам пояснили, куди звертатися у разі випадків насилля під час війни Ранкове місто. Кропивницький
     
    Історії, про які мовчать – в Кропивницькому презентували мандрівний проєкт «Вишиті болем», спрямований на підтримку людей, які пережили насильство під час війни, сповіщає Регіональний центр з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській обл.
     
    На інсталяціях - зображення рушника та QR-код, скануючи який можна читати рушники, ознайомитися з елементами вишивки та власне прочитати реальні історії українок, почуті психологами від жертв сексуального насильства. 
     
     
    Як відзначають організатори виставки, за час повномасштабного вторгнення насильства зазнала велика кількість жінок, чоловіків та дітей, однак точну кількість вказати неможливо, бо постраждалі воліють приховувати факти сексуальних злочинів.
     
    Про те як система безоплатної правової допомоги може допомогти людям, які постраждали від сексуального насильства під час збройного конфлікту розповіла фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Олена Роміцина:
    - Постраждалі можуть отримати безоплатно послуги адвоката під час досудового розслідування та суду у цій справі. Для цього потрібно повідомити про злочин до поліції, а потім звернутися до системи безоплатної правової допомоги для призначення адвоката, послуги якого будуть безоплатними, - відзначила Олена Роміцина.
    Слід зауважити, що цей злочин не має строку давності, повідомити про нього можна через місяці і навіть роки. Однак важливо зафіксували факт вчинення злочину для того, щоб притягнути винних до відповідальності, а також створити умови для отримання компенсації за завдану шкоду.
     
    Куди повідомити про злочин
     
    Про випадки сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом варто повідомити до Національної поліції України.
     
    Як може допомогти система безоплатної правової допомоги
     
    Люди, що зазнали сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, можуть звернутися по правову допомогу до системи БПД та отримати консультацію з будь-яких правових питань чи необхідну інформацію.

    У кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення сексуального насильства, для постраждалих забезпечується безоплатна допомога для:

    •  представництва інтересів у судах; 
    •  складення документів процесуального характеру, зокрема: позовних заяв, клопотань, заяв до суду.
     
    Як звернутися до системи БПД
     
    Отримайте анонімну консультацію з вашого питання у контакт-центрі системи БПД: 0800 213 103, дзвінки по Україні безкоштовні.
     
    Або поставте запитання юристу через телеграм-бот.
     
    Постраждалі від домашнього насильства можуть також онлайн отримати консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат системи безоплатної правової допомоги «Правова допомога протидії насильству».
     
    Адреси бюро системи БПД. Усі дистанційні сервіси для отримання консультацій. 
     
    Довідково
    Мандрівний проєкт - виставку «Вишиті болем» створено в межах проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України». У Кропивницькому мистецький проєкт презентовано з ініціативи Кіровоградської обласної організації ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення". 
     
    QR-коди, які розміщено на інсталяціях виставки, ведуть на сайт «ДаліЄ», де розміщено всю інформацію про медичну, психологічну та юридичну допомогу тим, хто зіткнувся із сексуальним насильством.