Тільки за допомогою юристів удалося відновити першу групу інвалідності дівчині

  • 17 квіт. 2023 07:09
  • 310
    • Новина Тільки за допомогою юристів удалося відновити першу групу інвалідності дівчині Ранкове місто. Кропивницький
     
    Громадянка Оксана звернулася до Світловодського бюро правової допомоги в інтересах своєї доньки Аліни за вторинною правовою допомогою щодо оскарження рішення лікарської комісії в судовому порядку. Клієнтка розповіла, що її донька Аліна мала першу групу інвалідності у зв’язку із захворюванням опорно-рухового апарату та користується візком як допоміжним засобом для пересування. Згідно із повторним оглядом районної комісії МСЕК їй призначено другу групу інвалідності з чим вона повністю не погоджується, оскільки здоров’я доньки не покращилося.
     
    Завідувачка сектору бюро правової допомоги Алла Мирошник при вивченні документів, які надала пані Оксана, запропонувала розв'язувати питання стосовно оскарження рішення МСЕК про встановлення групи з інвалідності в досудовому порядку та узгодила з клієнткою правову позицію щодо даної справи. Пані Оксані юристка бюро запропонувала скласти скаргу до обласної медичної комісії м. Кропивницький про оскарження висновку МСЕК про присвоєння другої групи з інвалідності. Клієнтка погодилася. Юристкою бюро була складена скарга до обласної лікарської комісії щодо оскарження висновку районної комісії. Обласна комісія у Кропивницькому вирішила позитивно питання клієнтки. Рішення Олександрійської районної комісії про призначення другої групи інвалідності було скасоване та винесене нове рішення, яким відновлено першу групу з інвалідності доньці Оксани.
     
    Відповідно до 3акону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та постанови КМУ від 03.12.2009 р. №1317 «Питання медико-соціальної експертизи» (далі – Постанова №1317), оскаржити рішення комісії про встановлення групи інвалідності або відмови у встановленні групи з інвалідності можливо протягом одного місяця. Для цього необхідно звернутися до самої комісії, яка його приймала, або до центральної чи обласної комісії з письмовою заявою (скаргою) про проведення повторного огляду і винесення нового рішення.
     
    - Якщо прийняте нове рішення не влаштовує, його можна оскаржити у Центральній МСЕК МОЗ України. У складних випадках Центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, які оскаржують попередні рішення для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця). Після відповідного обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які є рекомендаційними для прийняття рішення медико-соціальними експертними комісіями. Крім того, рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді у законодавчому порядку, - коментує норми закону, на які треба посилатись у подібних ситуаціях юристка Алла Мирошник.
     
    Регіональний
    центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у
    Кіровоградській та Миколаївській областях