СБУ повідомила про підозру колишньому «беркутівцю»

  • 13 квіт. 2023 20:07
  • 646
    • Новина СБУ повідомила про підозру колишньому «беркутівцю» Ранкове місто. Кропивницький
     
    СБУ повідомила про підозру колишньому «беркутівцю», який створив агентурну мережу рф у фронтових областях України. Служба безпеки встановила особу керівника агентурної групи фсб, яку було викрито у ході контрдиверсійних заходів на Донеччині у серпні минулого року. Ним виявився колишній співробітник розформованого спецпідрозділу міліції «Беркут» – Валерій Астахов.
     
    Після окупації Криму він перейшов на бік ворога і вступив до лав підконтрольного російській спецслужбі угруповання під назвою «Євпаторійська рота народного ополчення».
     
    На початку повномасштабного вторгнення фсб доручила Астахову сформувати власну агентурну групу для розвідувально-підривної діяльності проти України.
    До її складу зрадник дистанційно залучив декілька десятків мешканців південних і східних регіонів, у тому числі з Бахмута.
     
    Основним завданням ворожих агентів був збір розвідданих про місця базування та переміщення Сил оборони поблизу фронту. Отриману інформацію зловмисники переправляли Астахову через Телеграм у вигляді локацій на електронних картах з детальним описом об’єктів.
     
    Колишній «беркутівець» передавав ці дані своїм кураторам з фсб на території захопленого Криму. Вони потрібні були окупантам для наведення і коригування ракетно-артилерійських обстрілів позицій українських військ.
     
    На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Астахову про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він переховується на тимчасово окупованій території на півдні України.
     
    Тривають комплексні заходи для притягнення зрадника, а також усіх його поплічників та їхніх російських «кураторів» до відповідальності.
     
    Нагадаємо, що під час спецоперації у Бахмуті в кінці літа 2022 року контррозвідка СБУ затримала одного з активних учасників ворожої агентури з оперативним псевдонімом «Сєдой». Обвинувальний акт щодо затриманого вже скеровано до суду.