Українські й польські правоохоронці разом полюють на шахраїв, які дурять мешканців Бахмуту

  • 13 квіт. 2023 17:03
  • 666
    • Новина Українські й польські правоохоронці разом полюють на шахраїв, які дурять мешканців Бахмуту Ранкове місто. Кропивницький
     
    СБУ та правоохоронці Польщі ліквідували шахрайську схему виманювання грошей із мирних жителів, які хочуть виїхати з Бахмута. Кіберфахівці Служби безпеки спільно з правоохоронними органами Республіки Польща нейтралізували транснаціональне злочинне угруповання шахраїв.
     
    Зловмисники видурювали гроші з мешканців фронтових регіонів України, які планували виїхати із зони бойових дій, у тому числі з Бахмута і Вугледара. За різні суми ділки «гарантували» місцевим жителям вивезти їх до безпечніших регіонів нашої держави.
     
    Середня вартість таких «послуг» становила 30 тис. грн. В основному шахраї «роздавали» свої обіцянки інвалідам та батькам малолітніх дітей.
     
     
    Для цього використовували групи у соцмережах і популярних месенджерах.
    У своїх клієнтів брали «передоплату» у розмірі 50% від заявленої суми. Гроші отримували на банківські картки, оформлені на підставних осіб.
    Після отримання коштів ділки припиняли спілкування з потерпілими і більше не виходили на зв’язок. Таким чином шахраї видурили у людей понад 1,5 млн грн. 
     
    Ще однією «цільовою аудиторією» шахраїв були чоловіки призовного віку. За «окрему плату» зловмисники обіцяли військовозобов’язаним виготовити фальшиві документи для виїзду за кордон.
     
    У результаті спецоперації у різних регіонах України затримано одного з організаторів угруповання. Ним виявився мешканець Житомирщини, який безпосередньо контактував з клієнтами і пропонував їм «умови» для евакуації.
    За даними слідства, ще двоє українських громадян, організаторів злочинної групи, наразі перебувають в одній з країн Євросоюзу.
     
    Співробітники СБУ спільно з європейськими партнерами проводять комплексні заходи щодо затримання обох зловмисників та їхньої екстрадиції в Україну.
     
    Під час обшуків за адресами проживання фігурантів у декількох областях України виявлено:
    •  мобільні телефони із доказами незаконної діяльності;
    • 10 банківських карток, на які зловмисники отримували гроші від потерпілих.
    Наразі одному зі зловмисників, мешканцю Житомирщини, повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).
     
    Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.
     
    Заходи проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.