У Кропивницькому планують тричі обробити паркові зони від кліщів

  • 12 квіт. 2023 09:01
  • 466
    • Новина У Кропивницькому планують тричі обробити паркові зони від кліщів Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькій міській раді опрацьовують алгоритм акарицидної обробки зелених зон  міста. У понеділок під головуванням депутата Кропивницької міської ради Василя Рубана відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та транспорту.
     
    У роботі комісії взяв участь секретар міської ради Олег Колюка та заступник міського голови Олександр Вергун, іще один заступник міського голови Михайло Бєжан — член цієї комісії. 
     
     
    На порядку денному було чотири питання. Найперше члени комісії розглянули петицію щодо проведення акарицидної обробки парків, скверів та прилеглих до них ділянок. Сумнівів у тому, що цю роботу необхідно виконувати ні у кого з присутніх не було, тим більше після доповіді начальниці управління охорони здоров'я міської ради Оксани Макарук про вплив, який можуть нести здоров'ю людини укуси кліщів. 
     
    Донедавна акарицидною обробкою локально займалася санепідемслужба, але після реорганізації можливості служби значно зменшилися, а частину їх взагалі передали на місцевий рівень. 
     
    У міській раді взялися ґрунтовно дослідити це питання, зокрема головне управління житлово-комунального господарства міської ради разом із комунальним підприємством, яке могло б виконати таку обробку парків і скверів від кліщів.
     
    Так, алгоритм дій для комунального підприємства представив начальник КП “Благоустрій” Олександр Співак. 
     
    Він зазначив, що оскільки кліщі полюбляють місця, де багато вологи, живуть у траві, у кущах, поблизу пішохідних доріжок, то й обробляти необхідно у першу чергу саме ці місця. На підприємстві уже моніторили ринок, знайомилися з досвідом інших регіонів стосовно використовуваних препаратів для обробки.
     
    За словами Олександра Співака, таку обробку необхідно проводити тричі за сезон. Локації, які визначили першочергово — лісопарк Бєляєвський, парк Космонавтів, Козачий острів, Фортечні Вали, Лісопаркова, зелений масив за стадіоном АРЗ мікрорайону Новомиколаївка. 
     
    Учасники засідання зійшлися в думці, що підхід до виконання цього завдання має бути фаховий, потрібно залучати для консультацій служби, які раніше цю роботу вже виконували.
     
     - З одного боку ми розуміємо, що обробка від кліщів у місті потрібна, але з іншого боку — потрібно робити це фахово. Треба отримати детальні рекомендації і консультації від фахівців, - наголосив Олег Колюка.
     
     Завдання оперативно опрацювати питання проведення акарицидної обробки зелених зон Кропивницького з внесенням відповідного проекту рішення для забезпечення необхідного фінансування на чергову сесію міської ради поставив заступник міського голови Олександр Мосін під час апаратної наради сьогодні, 11 квітня.
     
     Інша тема, що також викликала тривале обговорення, стосувалася колективного звернення керівників окремих ОСББ міста. Вони ініціюють внесення змін до Програми спільного фінансування та підтримки об'єднань співвласників багатоквартирних будинків у місті Кропивницькому.
     
     Це питання також буде доопрацьовуватись, головне управління житлово-комунального господарства розгляне пропозиції голів ОСББ.