У Кропивницькій бібліотеці відкрили фотовиставку до Міжнародного дня птахів

  • 10 квіт. 2023 19:55
  • 473
    • Новина У Кропивницькій бібліотеці відкрили фотовиставку до Міжнародного дня птахів Ранкове місто. Кропивницький
     
    До Міжнародного дня птахів в бібліотеці Чижевського відкрилася персональна фотовиставка Вадима Колєчкіна "Ой, у весняному саду…"
     
    Одним із захоплень історика Вадима Колєчкіна є любительські фото пернатих. Дванадцять чудових фотопортретів пташок, зроблених митцем під час фотосесій у мальовничих куточках Кропивницького, подарують відвідувачам естетичну насолоду і позитивні емоції.
     
     
    На виставці представлені фото птахів, які можна зустріти у межах міста:  в парках, скверах, біля будинків. Вони знайомі нам, тому що зустрічаємося з ними кожний день, ідучи на роботу, гуляючи парком, працюючи на городі або в саду. І водночас незнайомі, бо більшість з нас не знає навіть, як вони називаються.
    - У одного з водоймищ у районі Кропивницького я побачив пірникозу, або норця великого, яка сиділа на острівці з очерету. Птах не рухався і я подумав, що вона висиджує яйця. Через тиждень на водоймищі були хвилі і пірникоза підгортала очерет, аби гніздо не залило.
    Я побачив три яйця. Через місяць далеко від берега уже плавали дві дорослі пташки з пташенятами на спині. Восени птахи відлетіли, а тепер пірникози знову тут, - поділився спостереженнями фотолюбитель.  
    Фотооб’єктив Вадима Колєчкіна вихоплює миттєвості з життя дятла, співочого дрозда, сойки, зозулі, одуда, вивільги, рибалочки, бджолоїдки. 
    - Зозулю бачив біля Черняхівки, потім у місті, а вдалося сфотографувати в районі Арнаутового, - розповів автор.
     
     
    Тільки дятлів Вадиму Колєчкіну вдалося сфотографувати п’ять видів:
    • великий строкатий дятел;
    • сивий дятел, або жовна сива;
    • дятел сирійський;
    • малий строкатий дятел;
    • дятел середній, або дятел швидкий. 
    - Яскраву вивільгу сфотографував минулої весни біля міського саду. Пташка вирізняється своїм забарвленням. У жодного з наших птахів немає таких яскравих жовтих кольорів у оперенні. Самець яскраво-жовтий, махові пера чорні зі світлими облямівками. Самиця зверху жовтувато-зелена, знизу блідо-жовта з повздовжніми чорними рисками, - зазначив фотограф.
    Знайомство з фотовиставкою "Ой, у весняному саду…" – це подорож у світ пернатих, який існує всередині галасливого міста і живе за своїми законами. Експозиція працюватиме в головному холі бібліотеки Чижевського протягом місяця. Запрошуємо до перегляду!