У Кропивницькому стався вибух газу у 9-поверхівці на Коваленка

  • 23 бер. 2023 10:54
  • 932
    • Новина У Кропивницькому стався вибух газу у 9-поверхівці на Коваленка Ранкове місто. Кропивницький

    У Кропивницькому рятувальники ліквідовують наслідки вибуху у багатоповерхівці, сповіщає Головне управління ДСНС України у Кіровоградській області.

    23 березня о 09:23 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про вибух  у квартирі на шостому поверсі багатоповерхівки на вул. Юрія Коваленка 5, у Кропивницькому.
     
     
    О 09.30 пожежно-рятувальний підрозділ прибув на місце виклику та встановив, що стався вибух, внаслідок якого зруйновано міжкімнатні перегородки у квартирі, балкон, пошкоджені вхідні двері сусідніх квартир, на п’ятому і сьомому поверхах пошкоджені вхідні двері квартир. Попередньо руйнувань несучих конструкцій немає. Постраждала одна особа (власник квартири), врятовано двох осіб. Інформація уточнюється. 
     
     
    Для ліквідації наслідків вибуху залучено 31 чоловік особового складу та 8 одиниць техніки 1-го пожежно-рятувального загону та аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС у Кіровоградській області.
     
    Пошкоджений будинок відключили від газу та води. Допоки фахівці з’ясовуватимуть причину вибуху, мешканців поселять у готель «Турист» або ж просять переїхати до родичів. 
     
    Станом на 12:35 стало відомо, що вибуху  стався у квартирі на шостому поверсі  без послідуючого горіння. Внаслідок вибуху у  квартирі зруйновано міжкімнатні перегородки, балкон, вікна та міжкімнатні та вхідні двері.
     
    В сусідніх квартирах пошкоджено вікна та вхідні двері. У квартирах на 5 та 7 поверхах пошкоджено вхідні двері. В 6-ому під’їзді пошкоджено двері ліфта, вибиті вікна. Окрім того, ушкоджень зазнали вікна у сусідніх багатоповерхових будинках. 
     
    Орієнтовна причина – вибух газоповітряної суміші. На місці події виявлено одного травмованого, якого з опіками різного ступеня важкості доправлено до Кіровоградської обласної лікарні. Стан постраждалого тяжкий.
     
    Під час ліквідації наслідків вибуху підрозділами ГУ ДСНС України в області врятовано двох осіб: травмованого чоловіка та дівчину із сусідньої квартири, ще шістьох евакуйовано.
     
     
     
    На місці події працює міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Інформація щодо руйнувань конструкцій встановлюється комісією Кропивницької міської ради разом зі спеціальними службами.
     
    Безпосередньо у дворі багатоповерхівки відбулося перше виїзне засідання міського штабу з техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна.
    - Наразі на місці вибуху працює слідчо-оперативна група, вона з'ясовує причини вибуху, рятувальники обстежують місце пригоди. Після їхнього дозволу у постраждалі від вибуху квартири зайдуть спеціалісти ліцензованої проєктної організації, які проведуть експертизу будівельних конструкцій і дадуть висновок про ступінь їхнього ушкодження, - повідомив Олександр Мосін. – Далі будівельники визначатимуть схему проведення ремонтних робіт.
    У результаті вибуху госпіталізовано 49-річного власника квартири, де стався вибух, він має опіки ніг і рук. Ще двом особам – чоловіку з дитиною медична допомога надана на місці.
    - Представники комунальних служб перекрили в під'їзді газ, електроенергію, воду. Після обстеження прийматиметься рішення про черговість під'єднання квартир до інженерних комунікацій, - зазначив Олександр Мосін. – Найбільше постраждали від вибуху вікна, у багатьох квартирах вони вибиті. Мешканцям, які проживають у будинку і які не мають де переночувати запропонують місця у готелі «Турист».
    У дворі будинку у комунальному автобусі буде організовано роботу мобільного штабу. Тут громадяни зможуть залишити заяву з вказанням необхідної допомоги, якої вони потребують.