У Кропивницькій бібліотеці відкрилася виставка старовинних фотознімків

  • 22 бер. 2023 08:03
  • 734
    • Новина У Кропивницькій бібліотеці відкрилася виставка старовинних фотознімків Ранкове місто. Кропивницький
     
    Фотовиставка "Крізь об’єктив: жіночі образи очима єлисаветградських фотографів" із зібрання відомого кропивницького колекціонера Юрія Тютюшкіна відкрилася у відділі краєзнавства Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського. 
     
     
    На цих пожовклих світлинах час зупинився назавжди. Багатьом фотографіям більше ста років, вони зроблені переважно в кінці ХІХ – на початку ХХ століття. 
    Юрій Тютюшкін майже все життя займається колекціонуванням, в його колекції багато об’єктів давнини. Кожен з них має свою історію потрапляння. 
    - Ці фотознімки дістаються мені по-різному. Частина фактично зі смітника -  люди часто просто позбавляються старих фотографій. Але я вважаю, що їх треба показувати людям, - розповів колекціонер на презентації виставки.
    Майже всі світлини з колекції Юрія Тютюшкіна - не ідентифіковані. Вдалося розпізнати лише декількох людей. Наприклад, Елеонору Яківну Лайєр – дружину власника пивоваренного заводу в Єлисаветграді, Генріха Генріховича Лайєра. Його завод був на місці нинішнього оліяжиркомбінату. 
     
     
    Такі фотолистівки замовляли для того, щоб відправити близьким та друзям з листом на звороті. Привертає увагу простота і водночас вишуканість в одязі героїні світлини: ми не бачимо дорогих прикрас, тому що прикраси багаті пані одягали лише ввечері, коли йшли до театру. І в той самий час Елеонора Яківна одягнута за останньою французькою модою: вишуканий капелюшок, парасолька з чудернацькою ручкою, сумочка та квітка на сукні.
     
    На початку ХХ століття в Єлисаветграді діяло понад двадцять фотосалонів.  Найпопулярнішими були фотомайстерні Еммануїла Плетцера, Ізраїля Бріля, Давида Харлаба.
     
    - Раніше фотографія - це була забава не з дешевих, - розповів краєзнавець Володимир Поліщук. - Тому на знімках, зазвичай, фігурують досить заможні люди. Це і  молоді дівчата, гімназистки, заміжні жінки, на деяких світлинах жінки одягнені в українські костюми. Серед сотні фотознімків є відомі жінки, а є зовсім прості городянки, імена яких вже забуті, стерті плином часу. Лишилися тільки ці образи, де люди живуть своїм звичним життям: про щось мріють, щось прагнуть...
    Прикрасив фотоекспозицію  раритетний дерев’яний пластинковий фотоапарат, який свого часу бібліотеці подарував фотохудожник Володимир Мощинський.  Під час презентації Володимир Миколайович розповів, що він колекціонує фотоапарати і що саме цей дістався в подарунок від чоловіка доньки. Він згадав про своїх нащадків, про емоційний зв’язок історії родини зі старими світлинами, коли вдивляєшся в ці фотографії, відчуваєш певну енергетику того часу.
     
     
    Переглядаючи старі фотографії, завжди дуже цікаво дивитись костюми, зачіски, взуття, побут, словом, весь антураж, в якому вони фотографувались. Вражає висока якість і майстерність оформлення. На багатьох фотокартках, які представлені на виставці, є персональні паспарту з фірмовими малюнками, на яких вказане прізвище фотографа, адреса майстерні, а іноді – телефонний номер закладу, вказування на зберігання негативу. На звороті паспарту нерідко можна побачити зображення медалей з портретами піонерів фотографії: Нісефора Ньєпса, Луї Дагера, Вільяма Генрі Фокс Тальбота. Це, зазвичай, робилося, щоб додати престижу ательє.
     
    Відділ рідкісних книг представив видання, за якими осягали таємниці фотографування понад сто років тому. Наприклад, науково-популярне видання 1865 року Популярное руководство к фотографии на коллодионе, содержащее в себе способы получения негативов и позитивов на мокром и сухом коллодионе, стереоскопических изображений, позитивных рисунков на бумаге и т. п. Вана Монкова.
     
    У 1892 році виходив Фотографический ежегодник П. М. Дємєнтьєва.
    У 1898 М. Круковський видав Самоучитель фотографии и приготовление картин для волшебного фонаря: Краткий практический курс для фотогорафов-любителей , а вже у 1912 році безкоштовним додатком до журналу Наша охота вийшла робота С. А. Бутурліна  Охота с камерой: Фотографирование живой природы.
     
    Відгуки гостей презентації були дуже гарні і емоційні.
    - Ось, що написала на ФБ сторінці пані Наталія Бурдіян: Це зворушливо, трошки сумно і дуже цікаво. Ці обличчя, зачіски, костюми… Ти ніби пірнаєш в ту епоху, щось приміряєш на себе, порівнюєш. Відчуття надзвичайні! Юрій Володимирович справжній фанат своєї справи! Його захопленість, енергія та наполегливість просто вражає. Він розказав, як починалась та створювалась його унікальна колекція. Це не перша виставка і, сподіваюсь, ми побачимо ще світлини та листівки на іншу тематику. З нетерпінням чекаємо!
     
    Виставка працюватиме в бібліотеці Чижевського до кінця квітня.