На Кіровоградщині медсестри і педіатри будуть навідуватися до родин із немовлятами

  • 21 бер. 2023 10:19
  • 708
    • Новина На Кіровоградщині медсестри і педіатри будуть навідуватися до родин із немовлятами Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кіровоградська область увійшла до переліку регіонів, де за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) реалізовуватиметься універсально-прогресивна модель домашніх візитів до вагітних жінок та сімей з дітьми від 0 до 3 років, що концентрується не лише на медичних аспектах, а й психологічних, фізичних та соціальних.
     
    Майже 40 медичних сестер та педіатрів з 10 громад Кіровоградської області пройшли спеціальний навчальний курс, що тривав з 15 по 17 березня та отримали для здійснення патронажу спеціальні медичні набори, вартістю близько 40 тис. грн. кожен. А для популяризації цієї моделі патронажу до тренінгу долучилися представники медичного фахового коледжу ім. Є.Й.Мухіна .
     
     
    - Це новий формат візитів медсестер до родин з дітьми від 0 до 3 років, а також вагітних жінок. Патронажна медсестра має вибудовувати стабільні партнерські відносини з сім’ями, оцінювати становище кожної сім’ї і на основі цього планувати – разом із сім’ями – подальші дії. Це не лише нагляд за здоров’ям дитини, але й підтримка кращих умов для повноцінного розвитку дитини від народження. Патронажна медсестра має бути першоджерелом необхідних знань та навичок для догляду за дитиною в перші дні життя і далі, – розповів координатор БФ «Безпечне майбутнє», директор Знам’янської міської лікарні Руслан Пушкаренко.
    Зміст універсально-прогресивної системи патронажу – партнерство родини і патронажної медсестри від вагітності до народження дитини і протягом усього раннього дитинства.
     
    Медсестра, яка надає послугу універсальної патронажної системи домашніх візитів, взаємодіє з лікарями загальної практики, педіатром, соціальними службами і за потреби може направити родину з дитиною від 0 до 3 років до певних спеціалістів для вирішення індивідуальних обставин цієї сім’ї.
     
    Особливо актуальна така система в сучасних реаліях України, коли молоді сім’ї були змушені покинути власні домівки, тікаючи від війни. І у новому відносно безпечному місці з новонародженою дитиною потребують більшої підтримки та консультування.
     
    Універсально-прогресивна модель домашніх візитів впроваджується в межах "Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні", що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у партнерстві з Благодійним фондом "Безпечне майбутнє".