Поетесі Ліні Костенко минуло 93 роки

  • 19 бер. 2023 11:27
  • 683
    • Новина Поетесі Ліні Костенко минуло 93 роки Ранкове місто. Кропивницький
    Сьогодні відзначає 93-річчя видатна українська поетеса Ліна Костенко.
     
    Вона - голос нескореного українського народу, яка ніколи не терпіла фальші, брехні чи зрадництва та не боялася висловлювати свою проукраїнську позицію. Безкомпромісна, правдива та надзвичайно пронизлива. Її поезія - гостра й дуже актуальна.
     
    У радянські часи за активну участь у дисидентському русі Ліна Костенко надовго була виключена з літературного процесу.
     
    Серед найвідоміших творів Ліни Костенко – романи у віршах “Маруся Чурай” (саме за цей твір вона отримала Державну премію ім. Т.Г. Шевченка у 1987-му) та “Берестечко”, збiрки поезії “Неповторність”, “Вiтрила”, “Проміння землі”, “Сад нетанучих скульптур”, а також прозовий роман “Записки українського самашедшого”. 
    - Нечуваний тиск русифікації призвів до патологічних мутацій. Отже, потрібна не апологія цих мутацій, а їхня діагностика і лікування. Мова - це також обличчя народу, воно тяжко спотворене. У такій ситуації, в будь-якій, а в такій особливо, держава повинна мати глибоко продуману гуманітарну політику, створювати механізми ефективного впливу, координувати зусилля своїх вчених і митців. Бо за таких деструкцій, у перехідний період, це життєво необхідно - накреслити шляхетні обриси своєї культури, - слова з лекції Ліни Костенко в Києво-Могилянській академії в 1999 році.
    Пропонуємо вашій увазі відео-захід до Дня народження Ліни Костенко, який підготувала науковий співробітник відділу фондів Музею мистецтв Марія Войченко за участі Анатолія Кімнатного, Анни Татарової, Лесі Нестройної, Ірини Омельченко, Олександра Владова, Валерії Лінчевської