В Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї виставили унікальні зразки лазуриту

  • 13 бер. 2023 19:04
  • 759
    • Новина В Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї виставили унікальні зразки лазуриту Ранкове місто. Кропивницький
     
    Обласний краєзнавчий музей започатковує нову пізнавальну рубрику «Історія одного експоната». У відділі природи музею експонується унікальна геологічна колекція, що знайомить зі зразками корисних копалин нашої області, деяких регіонів України та світу.
     
    Яскравими експонатами колекції є два зразки лазуритів. Один з них було передано до фондів краєзнавчого музею у 1968 році заслуженим діячем мистецтв Петром Покаржевським (зразок мінералу знайдено на Памірі). Інший екземпляр потрапив до музейної колекції в 1992 році завдяки колекціонеру-любителю Василю Дмитрієву (знайдено в Уральських горах).
     
    Лазурит – напівдорогоцінний камінь, який відносять до виробничих природних матеріалів. Це щільний мінерал синього кольору з різними вкрапленнями. Цей камінь майже ніколи не зустрічається в чистому вигляді, а поодинокі рівно пофарбовані екземпляри високо цінуються. У природі лазурит зустрічається на території Афганістану, на півдні Забайкалля та в штаті Каліфорнія (США).
     
    Існує кілька назв лазуриту, це – ляпіс-лазур, лазурик, небесний камінець. Його колір нагадує небесну блакить, тому він і отримав таку романтичну назву. Він може бути від блідо-блакитного з великою кількістю вкраплень, до яскравих синіх кольорів і відтінків, що привертають погляди поціновувачів прекрасного.
    Історія цього мінералу почалася ще понад 7 тисяч років тому. Лазурит використовувався і для оздоблення розкішних палаців правителів Сходу, і для виготовлення цінної фарби насичено-синього кольору (лазурі).
     
    У Стародавньому Єгипті робили золоту оправу для цього каменю і носили його як прикрасу. Лазурит видобувають вже понад 6 тисяч років у районі Бадахшану в Афганістані. Афганський лазурит з родовища Сари-Санг було виявлено в гробницях фараонів і при розкопках легендарної Трої.
     
     
    Найбільш відомим в Україні виробом, виготовленим з використанням лазуриту, є печатка Президента України. Гербова печатка прикрашена лазуритовою кулею, яка завдяки фактурі каменя, на вигляд нагадує знімок Землі з космосу. Тубус печатки позолочений, тому за кольоровою гамою вона відповідає кольорам національному прапору України: блакитний верх і жовтий низ. Виготовлена печатка зі срібла і важить майже 500 грамів. Виготовив її відомий  київський ювелір Михайло Чебурахін.
     
    Дуже часто з лазуриту роблять прикраси: намиста, браслети, брошки, сережки та персні. Рекомендується носити лазурит у вигляді підвіски на тілі, оправлений в дорогоцінні метали. А ще цей камінь називають символом удачі, а його власники приречені на успіх.
     
    Запрошуємо відвідати експозицію відділу природи і ознайомитись з таким популярним у світі напівкоштовним камінцем.