У Кропивницькому попрощалися з льотчиком, який загинув у небі над Херсонщиною

  • 11 бер. 2023 13:18
  • 951
    • Новина У Кропивницькому попрощалися з льотчиком, який загинув у небі над Херсонщиною Ранкове місто. Кропивницький
     
    Його покликанням було небо: у Кропивницькому попрощалися з пілотом-штурмовиком Олександром Жибровим, сповіщає Кропивницька міська рада.
     
    Такі, як Олександр Жибров, народжуються раз на століття. Безстрашний лицар честі й духу, професіонал найвищого ґатунку.
     
    Обравши своє покликання, такі люди слідують за ним до останніх хвилин. Любов’ю Олександра Жиброва було небо. Сам з династії військових льотчиків, випускник кропивницької школи №8 вступив до Харківського інституту повітряних сил. Після навчання —  професійний шлях від старшого льотчика до командира ескадрильї Су-25. Виконував бойові завдання в зоні АТО/ООС.
     
     
    24 лютого 2022 року, в перший день повномасштабного вторгнення, літак підполковника Жиброва був у небі над Херсонщиною, на яку сунули вороги. Чи усвідомлював він тоді, наскільки потужно росія в ці хвилини атакує Україну і яку перевагу в повітрі й на землі має ворог? Напевне, що так, але продовжував виконувати свій обов’язок як Воїн, для якого кількість ворогів в прицілі справа другорядна. Головне — знищити їх усіх.
     
     
    В результаті умілих дій українського аса одну з механізованих колон окупантів було знищено. Але його літак теж зазнав вогневого ураження, можливості катапультуватися пілот вже не мав. Штурмовик Олександра Жиброва впав на скупчення ворожої техніки...
    Цього дня без батька залишилася донька, без люблячого чоловіка —  дружина, батьки Олександра втратили сина.
     
     
    За особливу мужність і самовідданість, проявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України від 26 березня 2022 року підполковник Олександр Жибров посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.
     
     
    11 березня, тіло Героя навічно упокоїлося в українській землі. 
    На Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища в засвіти його провели рідні, друзі, бойові побратими. Співчуття їм від імені Кропивницької міської ради і громади міста висловив заступник міського голови Олександр Мосін.
    Учасники жалобної церемонії також вшанували хвилиною мовчання загиблих 
    пілотів-побратимів Олександра Жиброва.