Ерл Грей: таємниці походження

  • 10 бер. 2023 10:05
  • 341
    • Новина Ерл Грей: таємниці походження Ранкове місто. Кропивницький

    Ніжний солодкуватий аромат, що поєднується з яскравим та насиченим терпким смаком – це, звичайно, Earl Grey (https://newtea.ua/uk/chay/chernyy-chay/vid-erl-grey) – улюбленець мільйонів людей по всьому світу. Познайомимось ближче із таємницями його походження, і дізнаємось, чому цей чорний чай точно варто купувати в спеціалізованих магазинах.

    Як же Ерл Грей з’явився на британському королівському столі?

    Вважається, що китайці з давніх давен насолоджуються зеленим чаєм із гірким апельсином. Саме таке зілля спробував лорд Джоржд Стаунтон під час дипломатичної поїздки до Піднебесної. Напій настільки сподобався англійцю, що після повернення до Британії він довго намагався відтворити цей смак.

    Разом із другом, лордом Бенксом, вони винайшли кардинально новий рецепт: замінили зелений чай на чорний, а гіркий апельсин, який було неможливо знайти на Британських островах, - на бергамотову олію. Саме цим напоєм лорди пригостили королеву Вікторію, і вона була в захваті.

    Інша версія винайдення Ерл Грею простіша: в далекому 1838 році корабель перевозив індійський чорний чай (https://newtea.ua/uk/chay/chernyy-chay) із плантацій графа Чарльза Грея . Разом із чаєм також транспортувались бочки з улюбленим продуктом англійців – бергамотовою олією. Судно потрапило в сильний шторм, і олія з бочок розлилась просто на мішки з чайним листом. Бракований товар не стали викидати, і спробували продати як є. На диво – новий напій надзвичайно сподобався і пересічним громадянам, і королівському двору, тож власники чайних магазинів стали замовляти нові й нові партії оригінального чаю. Один із бізнесменів назвав популярний товар на честь графа Грея.

    Не знаємо, якій із історій ви повірили більше, та головне – вже 200 років ми можемо насолоджуватись чайним шедевром. Була це помилка чи цілеспрямоване створення напою – неважливо, адже Ерл Грей чудовий за будь-яких умов, чи не так?