77 «Класів безпеки» планують відкрити на Кіровоградщині

  • 9 бер. 2023 11:23
  • 2943
    • Новина 77 «Класів безпеки» планують відкрити на Кіровоградщині Ранкове місто. Кропивницький

    Сучасні реалії життя вимагають прийняття відповідних рішень. І ось уже всюди облаштовуються об’єкти укриття, відкриваються «Пункти незламності», а школярі на уроках змушені вивчати ази безпеки, щоб у разі необхідності знати, як зберегти власне життя.

    Рятувальники всіляко сприяють цьому, відкриваючи «Класи безпеки». Подібний інтерактивний простір охоплює не лише школярів, але й вихованців дитячих садочків. Цей всеукраїнський проєкт започатковано Міністерством освіти спільно зі Службою з надзвичайних ситуацій.

    Надзвичайники створили «Клас безпеки» у музеї

    Спеціальний навчальний простір облаштували на базі Головного управління ДСНС в області в пожежно-технічній виставці-музеї. У двох кімнатах проводяться навчально-практичні заняття для школярів. «Класи безпеки» укомплектовані яскравою наочністю, дидактичними матеріалами, можливістю показувати пізнавальні фільми.

    Є навіть імітатор задимлення у приміщенні, що дозволяє маленьким громадянам країни засвоїти правила евакуації. Програма навчання розроблена з урахуванням віку підопічних. Окрім цього, відвідувачі можуть переглянути музейну пожежно-технічну експозицію з унікальною діорамою.

    «Класи безпеки» при навчальних закладах

    В навчальних закладах Кропивницького теж зробили спеціальні навчально-практичні кімнати, тож тепер уроки безпеки можна проводити за всіма правилами, і це буде цікаво для малечі.

    Першою ластівкою в цьому плані стала Новоукраїнська громада, де у міському ліцеї №4 підготували дидактичний матеріал для проведення заходів. Було вирішено, що уроки проводитимуться не лише професійними рятувальниками, але й соціальними педагогами.

    Станом на початок березня у Кіровоградській області вже функціонувало 14 «Класів безпеки». Простір у них розділено на кілька зон, зокрема:

    • пожежна безпека;

    • здоров’я;

    • цивільний захист;

    • електробезпека;

    • дорожній рух;

    • ігровий майданчик;

    • психологічне розвантаження.

    На заняттях учням пояснюватимуть правила поведінки в екстремальних умовах:

    • як надати у разі необхідності першу домедичну допомогу;

    • що робити під час повітряної тривоги;

    • як чинити, якщо на очі потрапив підозрілий предмет;

    • куди звертатися, якщо почалася пожежа тощо.

    Класи в різних громадах можуть відрізнятися за приладдям. Школам видали рекомендації, що бажано придбати, і вони самі складають перелік необхідного. Тепер у «Класах безпеки» можна буде також проводити уроки з навчальної програми «Я досліджую світ», «Здоров’я, безпека й добробут», «Основи здоров’я», «Захист України».

    Дітям подібні нововведення прийшлися до смаку

    Учні Карлівського ліцею Кропивницького району вже встигли під час уроку безпеки зустрітися з сапером Андрієм Ісаковим і поспілкуватися на теми мінної та протипожежної безпеки. Діти втямили, що побачивши підозрілий предмет, слід розвернутися і йти назад тим же шляхом, яким прийшли. Окрім цього сповістити рятувальну службу про знахідку. Щоб учням було цікаво, від теорії перейшли до практики, надавши можливість дітям приміряти костюм рятувальника і бронежилет.

    Перші практичні заняття виявили необхідність у додатковому обладнанні. Директриса Інна Істоміна розповіла, що бажано було б мати макети для надання першої допомоги – штучне дихання, непрямий масаж серця і таке інше, а ще потрібні муляжі вибухонебезпечних предметів.

    Відвідали рятувальники Олександрівський ліцей №2 та Полтавський ліцей у Компаніївці. Учні дізналися, як рятувати потерпілих і як поводитися у разі виникнення надзвичайної ситуації. Дітям нагадали про можливі непередбачувані наслідки під час жартів із вогнем, надали ази протимінної безпеки і пояснили, з якою обережністю слід поводитися на воді. А ще закликали вступати до лав юних рятувальників, щоб ділитися з оточенням знаннями й навичками безпеки.

    Діти з особливими потребами не залишилися осторонь

    Спеціалізовані заклади також доєдналися до корисної ініціативи та створили «Класи безпеки» з урахуванням особливих потреб власних вихованців.

    У Новопразькій спеціальній школі діти з цікавістю поспілкувалися з піротехніком, дізнавшись, як поводитися з вибухонебезпечними предметами. Із психологом обговорили моменти подолання страхів і необхідності залучати позитивні емоції.

    До ініціативи долучилася Рівнянська спеціальна школа-інтернат Новоукраїнського району. Стіни «Класу безпеки» прикрасили малюнками. Серед персонажів і дитячий улюбленець пес Патрон. Саме він допомагатиме учням пізнавати ази мінної безпеки.

    Особливі дітки Знам’янської спеціальної школи теж не залишилися поза увагою працівників ДСНС. На уроці безпеки брали активну участь в іграх, напрацьовуючи відповідні навички, отримали від рятувальників необхідні у побуті знання. Навіть приміряли бойове спорядження пожежних і саперів.

    Під час спілкування з дітьми з нестандартним сприйняттям навколишнього світу вчителям-надзвичайникам довелося шукати особливий підхід до вихованців і застосовувати специфічні методики для навчання основ безпеки.

    Всього на Кіровоградщині коштом громад планують облаштувати 77 «Класів безпеки», охопивши всі громади, обласні навчальні заклади і ті, що надають професійно-технічну освіту. В якій зі шкіл відкривати подібний клас, громада вирішуватиме сама.

    Анета Цегельник

    Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів