Водоканальці розповіли, що знаходять у колекторі - навіть долари трапляються

  • 9 бер. 2023 13:06
  • 637
    • Новина Водоканальці розповіли, що знаходять у колекторі - навіть долари трапляються Ранкове місто. Кропивницький
           
    Неочікувано великий резонанс серед читачів викликало повідомлення про знайдену у каналізаційному колекторі ковдру. Одразу постало питання: як вона туди потрапила? За відповіддю ми вирушили на очисні споруди Кропивницького. Очолює їх Галина Іванівна Сафронова. Власне уже 40 років вона працює на очисних, тож знає тут усе. Вона і провела нам невелику екскурсію.    
     
     
    Стоки з усього  міста сюди перекачують каналізаційні насосні станції. На кожній з них встановлені спеціальні решітки, які «ловлять» тверді відходи великого розміру. До того ж служба водовідведення водоканалу регулярно чистить колектори по усьому місту. А це до півсотні викликів на добу, між іншим. Тож без діла не сидять! Здавалося б, усе, що мало застрягти в системі, зробило б це задовго до очисних споруд. Як знаменита ковдра, наприклад. Але ні! Свою порцію здивування отримують і тутешні працівники. 
       
      - Чого ми тільки тут не бачили! Різнокольорова жіноча білизна до нас припливає регулярно, рушники, шланги різні, засоби гігієни, медичні маски, «вушні» палички. Та навіть ватник колись дістали зі стоків! Як він туди потрапив - жодного уявлення не маємо, - розповідає працівник очисних Сергій Попов.
    Найбільша біда, кажуть, це вологі серветки. Відходи висушують і пресують, а потім відвозять на сміттєзвалище. Ні багато ні мало - один кубометр на тиждень. Одного разу працівникам пощастило. Звідкись припливли до них сто доларів.
    - Абсолютно справжня купюра, але трохи внаслідок своїх каналізаційних пригод пошкоджена, - розповідає Галина Іванівна, - гроші, як кажуть, не пахнуть. Хлопці їх відмили, посушили і віднесли в банк. Уявляєте, там їх поміняли на гривні, але по трохи меншому курсу.
    Що ж до того, як в каналізації опиняються надто великі предмети, які ніяк не змити в унітаз: велосипеди, баскетбольні м’ячі, бойові гранати тощо, то Галина Іванівна має пояснення:
    - У деякі каналізаційні колектори впадає так звана «лівньовка» (зливова каналізація) - яка під час дощів відводить воду з вулиць міст. З неї часто крадуть решітки і теж перетворюють на смітник, викидаючи туди різні предмети. 
    Як працюють очисні - дивіться на відео.