Кропивничанам пояснили, як вперше отримати права

  • 9 бер. 2023 07:49
  • 313
    • Новина Кропивничанам пояснили, як вперше отримати права Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як стати водієм та отримати посвідчення водія вперше, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.
     
    Від початку 2023 року своє перше водійське посвідчення отримали вже понад 74 тисячі громадян. Начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» нагадав, як змінився підхід до навчання та алгоритм складання іспитів. 
     
    З 24 липня 2022 року в Україні впроваджені нові правила отримання посвідчення водія. Теоретичну та практичну частини підготовки водіїв було розмежовано. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України.
     
    Охочим стати водієм і отримати посвідчення водія, спочатку варто пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування в сервісному центрі МВС.
     
    Далі кандидат у водії звертається до автошколи для проходження практичного курсу. Після закінчення навчання в автошколі обов’язково складає внутрішній практичний іспит і звертається до сервісного центру МВС, де складає іспит з практичних навичок керування транспортним засобом. У результаті успішного складання іспиту особа отримує своє перше посвідчення водія.
    - Кандидат у водії отримує перше посвідчення водія на два роки. І якщо в нього не більше двох правопорушень у сфері дорожнього руху, то по закінченню терміну дії посвідчення водія обмінює його на постійне, терміном на 30 років, — наголосив начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.
    Коли в особи три і більше правопорушень, то обмін посвідчення водія на постійне відбувається лише після складання теоретичного та практичного іспитів у сервісному центрі МВС.
     
    Якщо протягом двох років були порушення за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, то доведеться не лише складати іспити в сервісному центрі МВС, а й додатково проходити повторне навчання в автошколі. Таке посвідчення водія знову видається на 2 роки.
    - Якщо водій за ці два роки буде дотримуватися правил дорожнього руху, то обмінює посвідчення водія по спрощеній процедурі. Також ця послуга доступна й онлайн в Електронному кабінеті водія. Громадяни можуть обрати зручний спосіб отримання документа або в сервісному центрі МВС, або з доставкою до відділення Укрпошти, — розповів начальник Головного сервісного центру МВС.
    В ефірі телемарафону Микола Рудик звернув увагу на те, що в мережі дуже багато шахрайських сайтів, які схожі на офіційний веб-сайт Головного сервісного центру МВС. Зловмисники пропонують незаконним шляхом і в стислі терміни отримати вперше посвідчення водія без навчання в автошколі та складання іспитів у сервісному центрі МВС. Тим самим аферисти заробляють шалені гроші пропонуючи підробку, а не справжній документ. Якщо ж людина погоджується незаконним шляхом отримати посвідчення водія — стає злочинцем і надалі має справу з правоохоронцями.
    - Бувають випадки, коли особи звертаються до сервісних центрів МВС, аби обміняти куплені в Інтернеті посвідчення водія. За перевіркою по реєстрах виявляється, що документ виданий на іншого водія. Всі ці випадки ми одразу передаємо до Національної поліції України, у результаті особа вже має проблеми з правоохоронними органами.