У Кропивницькому музеї відбулася зустріч з поетесою-землячкою

  • 6 бер. 2023 08:01
  • 516
    • Новина У Кропивницькому музеї відбулася зустріч з поетесою-землячкою Ранкове місто. Кропивницький
     
    До Всесвітнього дня письменника 3 березня 2023 року у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького відбулася творча зустріч «Радію кожній миті, кожній днині...» з поетесою, прозаїнею, членкинею обласного літературного об’єднання «Степ» ім. Віктора Погрібного Тетяною Микитась, авторкою книги «Іду до тебе».
     
    Тетяна Дмитрівна – уродженка села Новопетрівка Маловисківського району Кіровоградської області. Закінчила філологічний факультет Кіровоградського педінституту ім. О.С. Пушкіна (нині Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка).
     
    Пані Тетяні пощастило: курс сучасної української літератури студентам викладав Микола Кузьмович Смоленчук – блискучий педагог, яскрава особистість, талановитий прозаїк, член Спілки письменників України. На той час (1967-1968 рр.) він очолював обласне літоб’єднання «Степ».
     
    Після закінчення вишу наша землячка працювала вчителем української мови та літератури у Дніпропетровській області та Кіровограді (нині – м. Кропивницький), учителем початкових класів у м. Таллінн (Естонія). Віршувала з юності.
     
     
    Нині поетичні і прозові твори Тетяни Микитась з’являються на сторінках місцевої, обласної та центральної преси, в інтернет-виданнях.
     
    У 2020 році вийшла перша книга авторки – «Іду до тебе». Збірка складається з трьох розділів. Вони символізують три дороги, якими поетеса йде життям. Дорога перша – «У часі й просторі» – шлях додому, до себе. Це пам’ять про рідну землю, дитинство, юність, знайомі місця, рідних і близьких людей. Дорога друга – «Крізь війну до миру» – осмислення трагедії війни. У третьому розділі книги – «Мелодія серця» – авторка веде дорогою люблячого серця.
     
    Захід розпочався із вітання літераторів, присутніх у затишній залі музею, з їх професійним святом.
     
    Події творчого життя героїні зустрічі були ілюстровані слайдами засідань, презентацій «Степу», у яких Тетяна Микитась бере участь з 2018 року. Пані Тетяна розповіла про свою залюбленість у літературу, відповіла на безліч запитань, які було поставлено під час спілкування. Поетеса декламувала вірші про рідну землю, дитинство, юність, близьких людей. Болючі рядки, пов’язані з трагічними подіями війни, втратами і розлуками, розчулили всіх присутніх.
     
     
    Очільниця літоб’єднання «Степ» Ольга Полевіна охарактеризувала творчий доробок Тетяни Дмитрівни, зробила акценти на особливих моментах співпраці, зокрема над спільними книгами степівчан «Тенета помсти», «Сороки далекого села», «Смертельний соль-дієз», до яких увійшли повісті, оповідання та вірші літераторки.
     
    Колежанка Надія Чичкан привітала Тетяну Микитась зі святом, побажала цікавих задумів, нових поетичних рядків, творчого успіху.
     
    До слів привітання приєдналися членкині «Степу» Ніна Даниленко та Галина Суржок.
     
    За цікаве і щире спілкування подякувала директорка музею Лариса Хосяінова. За традицією вона подарувала гості афішу заходу, побажала нових творчих досягнень і мирного неба.
     
    Наталія Мельниченко, науковиця
    літературно-меморіального музею
    І.К. Карпенка-Карого