Для маленьких кропивничан у бібліотеці Чижевського запустили проєкт "Грай-Навчайся-Процвітай"

  • 6 бер. 2023 17:43
  • 563
    • Новина Для маленьких кропивничан у бібліотеці Чижевського запустили проєкт «Грай-Навчайся-Процвітай» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського у партнерстві з Обласним жіночим інформаційним центром під егідою Всесвітнього фонду допомоги дітям-сиротам (WWO) розпочали у січні нову програму «Діти України і війна. Кропивницький».
     
    За словами координаторки проєкту, директорки бібліотеки Валентини Животовської, повномасштабна фаза війни принесла в життя українців багато горя – страх, тривогу, невизначеність, втрати, знищила впорядкованість повсякденного життя.
    - Кожен з нас, дорослих, пережив відчуття розгубленості, невпевненості, страху чи тривоги. Через нас це відчували й діти. Коли раніше ми говорили “діти війни”, то мали на увазі своїх батьків чи бабусь й дідусів. Тепер діти війни – це наші діти й онуки. Навіть страшно це вимовляти вголос. Попри війну ми повинні повернути їм дитинство. Тому бібліотека Чижевського реалізовує ще один проєкт, в центрі уваги якого діти та їхні родини, - розповіла Валентина Животовська.
    Програма WWO Children of Ukraine передбачає навчально-розвиткові заняття для дітей від трьох до шести років в інноваційному форматі Element of Play, який розробили фахівці WWO. Теми занять різноманітні: будинок і меблі, фігури, транспорт, кухня, їжа, тварини, музичні інструменти, тобто те, що діти пізнають у цьому віці.
     
    Особливістю навчання є ще й те, що кожну тему (на тему виділяється три заняття) діти вивчають, виконуючи спочатку індивідуальні завдання, потім взаємодіють у парі, а третє навчання відбувається у груповому форматі. Технологія сторітеллінгу допомагає розвивати у малечі швидку пам’ять та концентрувати увагу. Кожне заняття містить веселі співи, до речі, англійською, руханки, мультики та, звісно, читання.
     
    Так, під час засвоєння теми «Транспорт» тьютори допомагали дітям розбиратися, що зображено на картинках: велосипед, вертоліт, автобус, мотоцикл, ракета, трактор, маршрутка, вантажівка.
     
    Діти із задоволенням шукали різні кольори автомобілів: синій, рожевий, фіолетовий, зелений, червоний, жовтий; формували колони автомобілів від найменшого до найбільшого; разом з батьками робили аплікації з машинками та розфарбовували розмальовки; слухали оповідання Євгена Новицького «Заводь двигун!».
    - Найкраще діти навчаються граючись. Ми створили для них безпечне та комфортне середовище. Дивлячись, як поводять себе діти, які емоції проявляють, як спілкуються і в якому чудовому настрої йдуть з занять, ми розуміємо, що робимо добру і важливу справу, - зазначила Валентина Животовська. – Ми дуже вдячні американській благодійній організації за довіру та надану унікальну можливість приєднатися до реалізації на Кіровоградщині програм WWO з підтримки дітей та їх родин, які пережили травму під час російської агресії проти України.
     
    Місія програми – Play-Learn-Thrive, тобто “Грай-Навчайся-Процвітай”. Її ми і впроваджуємо в життя».