Мешканцям Кіровоградщини пропонують зустрічати український Новий рік 1 Березня

  • 1 бер. 2023 09:15
  • 461
    • Новина Мешканцям Кіровоградщини пропонують зустрічати український Новий рік 1 Березня Ранкове місто. Кропивницький
     
    Багато кому відомо, що є китайський календар і за ним десь на початку лютого був китайський новий рік і цей рік є роком кролика. Але ми не повинні забувати, в першу чергу, що є і український новий рік, який наші пращури святкували здавна - це 1 Березня, сповіщає Світловодська централізована міська бібліотечна система
     
    Підтвердженням цього є щедрівки (…Щедрик… прилетіла ластівочка…), звичай посівати господарів (…сію, вію, посіваю з новим роком вас вітаю… сійся, родися жито- пшениця…), багато веснянок, літочислення до 17 століття тощо.
     
    Нав'язане через кров наших пращурів християнство та наступна багатовікова російська колонізація погубили народні свята та звичаї українців - або «християнизували» їх, або «русифікували». Тому прошу не забувати цього і свідомо ввібрати в себе ще одне живильне джерело нашої єдності – український новий рік.
     
    Креативу нам не позичати, і тому я вірю, це свято в нашому виконанні – чи в сімейному, чи в колі друзів, чи публічно – продемонструє, що ми не забуваємо про своє етнічне генетичне коріння, яке живить і сьогодні наші дух і волю.
     
    Минулий рік Український народ визнав собі Роком Незламності, майбутній новий рік ми визначили собі Роком Перемоги. Тому до зусиль української влади, українських патріотичних політиків дуже важливим буде і наш народний заклик – через це свято - до держав світу не затягувати з постачанням зброї.
     
    А нашим Збройним Силам України від нас буде ще один привід подякувати за їхні ратні подвиги. І було б дуже добре, аби ви, шановні друзі, поширили цей пост своїм знайомим. Це буде важливим внеском в нашу майбутню Перемогу.
    Олександр Форостяний