У Кіровоградській обласній бібліотеці відбувся творчий вечір з письменницею

  • 22 лют. 2023 16:03
  • 599
    • Новина У Кіровоградській обласній бібліотеці відбувся творчий вечір з письменницею Ранкове місто. Кропивницький
     
    Корсетна сукня з пишного  фатину, осяйна фурнітура, вишукане кольє, невагомий капелюшок «шансонетка» з егреткою – в такому образі з’явилася перед публікою Наталія Фесенко з Олександрії. У Кіровоградській обласній бібліотеці ім. Д.Чижевського відбувся її творчий вечір.
     
    Наталія Федорівна за фахом викладач музики, а за покликанням – письменниця. Пише вірші, есе, новели, не так давно завершила роман «Політ вище себе», видала кілька книжок. Багато років є однією з найенергійніших учасниць усіх проєктів та івентів Кіровоградського обласного  літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного.
     
    На зустріч прийшли голова літоб’єднання Ольга Полевіна, літератори «Степу» Галина Суржок, Тетяна Микитась, Людмила Ніколаєвська, Надія Чичкан, Олена Трибуцька, Тетяна  Березняк, Ольга Погрібна, донька Віктора Олексійовича Погрібного, директор видавництва «Імекс-ЛТД» Тамара Саміляк і авторка цих рядків.
     
     
    Ми всі знаємо Наталію Фесенко як ініціаторку та  реалізаторку креативних ідей, тож не помилилися в прогнозах, що цей вечір буде неординарним.
     
    Письменниця вразила аудиторію не тільки  вінтажним іміджем, а й сценарієм зустрічі. Спочатку артистично прочитала свої вірші. Ранні були здебільшого відбитком любовних переживань, теперішні – пов’язані з трагічними і драматичними подіями: війна, втрата рідних, розлука з друзями. Усі поезії однаково пристрасні та пасіонарні.
     
    А потім Наталія Фесенко показала й прокоментувала  три фотогалереї. Одна – картини її чоловіка Віктора Сорбата. Друга – про діяльність олександрійських волонтерів, із якими співпрацює письменниця. Вони готують, пакують і відправляють бійцям  випічку, вінегрет, вареники, соки. У посилки письменниця вкладає невеличкі брошурки з віршами. А третя серія фото – враження від недавнього  круїзу Європою. Наталія Фесенко їздила туди до рідних, відвідала п’ять країн і коротко поділилася враженнями від кожної.
     
    У Брюсселі (Бельгія) завдяки прапорам та іншій символіці відчувається присутність численних міжнародних організацій. А ще стає зрозумілим, чому в цій частині  Європи такі популярні гострі дахи: щоб із них швидше стікала зайва волога  від постійних дощів та мряки.
     
    Німеччина – ошатна й доглянута, а жителі, як на наше сприйняття, занадто зосереджені на собі та ощадливі.
     
    У Ліллі (Франція) вражає дбайлива доглянутість старовинних будиночків та вишуканий дизайн живоплотів.
     
    Найпривітнішими видалися жителі Чехії.
     
    А ментальність поляків проявилася в такому епізоді. Поїзд, у якому Наталія Фесенко поверталася додому, у дорозі зупинився через проблеми з локомотивом і деякий час стояв, а коли згодом заїхав на територію Польщі, то у вагони зайшли місцеві жителі  і стали пригощати всіх булочками, печивом та чаєм. Вони якось дізналися про аварію і таким чином вирішили підтримати пасажирів!
     
    Наталія Фесенко  розповіла, що зустрічалася там  із вимушеними біженцями з України; більшість із них хоче повернутися додому.
    – Мені там теж усе чуже, наші люди та Україна – найрідніші і найкращі, – заявила письменниця.
    На завершення зустрічі вона показала знімки з європейського мистецького  центру. Там є два антикварні роялі, які можна придбати. Білий дешевший, а чорний дорожчий – 80 тисяч євро.
     – Я випробувала ці інструменти, – сказала Наталія Фесенко. – Вони розкішні і звучать чудово. Спочатку  хотіла  купити, та передумала, бо… далеко і незручно везти…
    Ніна Даниленко, прозаїк, член обласного літературного
    об’єднання «Степ» ім. В. Погрібного