Школярі Кропивниччини зможуть вивчати українську мову через гру-застосунок

  • 26 січ. 2023 10:37
  • 444
    • Новина Школярі Кропивниччини зможуть вивчати українську мову через гру-застосунок Ранкове місто. Кропивницький
     
    24 січня 2023 року за участю генерального директора директорату цифрової трансформації МОН України Дмитра Завгороднього відбулася презентація оновленої версії застосунку «Вивчаю – не чекаю», яка дозволяє вивчати українську мову та читання в ігровій формі.
     
    Проєкт «Вивчаю — не чекаю» створений за сприяння МОН громадською спілкою «Освіторія» спільно з міжнародною організацією «War Child Holland».
     
    У застосунку доступні перші уроки, які відповідають державній програмі початкової школи та стандартам НУШ. Тож усі учасники освітнього процесу, вчителі та школярі 1-4 класів, можуть завантажувати додаток, щоб опановувати новий матеріал.
     
     
    - Станом на 24 січня 2023 року зруйновано та пошкоджено 3 051 заклад освіти України. Також з урахуванням безпекової ситуації значна кількість шкіл в Україні продовжують працювати виключно онлайн – 4363 з майже 13 тис. закладів. Тобто понад 1,6 млн учнів навчається у дистанційному форматі. Щоб освітній процес тривав для кожного здобувача освіти, спільно з партнерами продовжуємо створювати якісний та доступний цифровий контент, який відповідає державним стандартам, а також є цікавим та інтерактивним інструментом для дітей. Для учнів початкових класів має бути особливий формат, на відміну від середньої та старшої школи, які мають доступ до контенту в межах проєкту «Всеукраїнська школа онлайн». Тож тепер застосунок «Вивчаю – не чекаю» навчає не тільки математики, а й української мови, – зазначив Дмитро Завгородній.
     
    Також про актуальність та можливості оновленої версії «Вивчаю – не чекаю» розповіла голова громадської спілки «Освіторія» Зоя Литвин.
     
    - Завдяки сильним партнерам та залученості усіх сторін, уже у вересні цього року ми презентували перший застосунок для вивчення математики. З того моменту ми маємо понад 30 тис. користувачів. Учні, вчителі та батьки використовують застосунок як для навчання в Україні, так і за кордоном. Сьогодні ми презентуємо оновлену версію, яка дає можливість дітям у будь-якій точці світу вчити українську мову та читання. Одна із особливостей застосунку – він знайомить учнів із творами українських сучасних авторів. І все це відбувається в ігровій формі, яка адаптована до вікових особливостей дітей початкової школи, – зазначила Зоя Литвин.
    Для розроблення навчального контенту «Освіторія» залучила найкращих педагогів, філологів, методистів, які є гарантами відповідності матеріалів до навчальної програми та вимог НУШ. Серед методистів – Інна Большакова та Ганна Остапенко, авторки підручників з української мови та літератури.
     
    У застосунок додані твори близько 20 сучасних українських письменників: Зірка Мензатюк, Катерина Міхаліцина, Сашко Дерманський, Таня Стус та інші. Нові уроки будуть додаватися протягом року, а разом з ними і додаткові твори інших авторів.
     
    - Є дві важливі умови долучення дитини до чогось, що ми, дорослі, вважаємо потрібним. Перше – уникнення примусу, друге – ігрова форма. Звертаючись до дитини через актуальні для неї «канали» та «інструменти», отримуємо можливості природного заохочення. Хоч як ми не пручаємося, але таким каналом та інструментом є і довго буде цифровий світ та екран. Місточок між екраном планшета, через гру – до історії може впевнено привести й до читання книжки, – додала Таня Стус під час презентації застосунку.
     
    Оновлена версія «Вивчаю – не чекаю» доступна на App Store та Google Play. Завантажити можна як на смартфон, так і на планшет.
     
    Довідково
    «Вивчаю – не чекаю» створено на основі методології мікронавчання міжнародної організації «War Child Holland». Застосунок є безкоштовним та працює без доступу до інтернету після попереднього завантаження. Контент для застосунку розроблявся за участю дітей, які пропонували свої ідеї щодо героїв, сюжетів.