У Музеї мистецтв Кропивницького відкрилася виставка до Дня Соборності

  • 22 січ. 2023 12:45
  • 645
    • Новина У Музеї мистецтв Кропивницького відкрилася виставка до Дня Соборності Ранкове місто. Кропивницький
     
    20 січня 2023 року в Музеї мистецтв представлено віртуальну експозицію «Соборність – запорука Незалежності», присвячену 104-й річниці Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, сповіщає група Фейсбук "ММ".
     
     
    Сьогодні, в часи, коли українська держава виборює своє право на існування у визвольній війні українського народу зі своїм споконвічним ворогом - імперською росією, звернення до подій більш ніж сторічної давнини дуже актуальне.
     
    Відзначення Дня Соборності в Незалежній Україні офіційно встановлено у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної української держави. 
     
     
    Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи стала акція «живий ланцюг», коли величезні гурти людей, узявшись за руки, об’єднують частини країни. Однією з таких акцій був «живий ланцюг» 21-го січня 1990 року, коли близько 3-х мільйонів українців взялися за руки і з’єднали українські міста Івано-Франківськ, Львів, Рівне, Житомир та Київ у день 71-ї річниці Соборності українських земель. Цю подію зараз можна сміливо назвати предтечею Незалежності України.
     
    Сам же Акт Злуки українських земель був урочисто проголошений 22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві, згідно з яким Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в державу Україну. Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. Він надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідей федералізму в ментальності національної політичної еліти.
     
     
    Революція Гідності, російсько-українська війна згуртували українців сходу і заходу, півночі і півдня у боротьбі за власну свободу і Незалежність.
     
    У віртуальній експозиції представлені мальовничі твори таких самобутніх майстрів пензля кропивницького краю як Володимир Федоров (1920-1986) і його робота «Гурзуф» (1980), що символізує єдність південних українських земель, зокрема Криму з усією державою. Інший майстер живопису Анатолій Горбенко (1944 р.н.) – наш славетний земляк, який, до речі, є багаторічним головою Одеської обласної організації Національної спілки художників України, презентований в експозиції своєю роботою «Долина під Раховом» (2006), що показує неподільність України, невід’ємність її земель зокрема Рахівщини, що на Гуцульщині (Закарпатська область).
     
    Органічно доповнюють експозицію роботи Сергія Шишка (1911-1997) «Київ. Площа Богдана Хмельницького» (1954), що показує величність і неповторну красу столиці нашої держави – міста Києва та Бориса Єгорова (1925-2017) «Стежка на Говерлу» (1970), яка показує глядачу віртуальної виставки символічне або навіть сакральне місце для всіх українців - гору Говерлу. Робота непересічного майстра пензля, художника з великої літери Бориса Вінтенка (1927-2002) «Після дощу» (1999), ніби символізує в експозиції ту, нову, соборну, вільну та незалежну Україну, яку зараз українська нація захищає на фронтах російсько-української війни.