В Олександрії вшанували пам’ять захисників Донецького аеропорту

  • 17 січ. 2023 08:21
  • 444
    • Новина В Олександрії вшанували пам’ять захисників Донецького аеропорту Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вчора в Україні вшановували День пам’яті захисників Донецького аеропорту, сповістили в Олександрійському міському музейному центрі імені А.Ф. Худякової Group.
     
    Ця героїчна оборона, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. Всі ці дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.
     
    Саме на січень 2015 року припадають найзапекліші бої за летовище. Згодом, за ініціативою українських військових 16 січня було обрано як День пам’яті захисників Донецького аеропорту, яких за неймовірну стійкість і непереможність сам ворог прозвав «кіборгами». 
     
     
     У Донецькому аеропорту та селищі Піски протягом цього періоду воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них – посмертно.
     
    За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових. Олександрійщина втратила у боях за летовище двох героїв – Олега Кулигіна, капітана, начальника інженерної служби 3-го окремого полку спеціального призначення, який загинув 14 вересня 2014 року; та Павла Кравченка, розвідника-кулеметника 57-ї окремої мотопіхотної бригади, який загинув 20 січня 2015 року. 
     
    У січні 2015 року Донецький аеропорт став символом спротиву та проявом людських надможливостей, але залишив біль та спогади про кожного, чиє життя обірвалося там, під уламками терміналу. Вічна пам’ять і Слава Героям!