У Кропивницькому музеї мистецтв презентували книгу "Солодко, токсично, туманно"

  • 16 січ. 2023 21:41
  • 568
    • Новина У Кропивницькому музеї мистецтв презентували книгу «Солодко, токсично, туманно» Ранкове місто. Кропивницький
     
    13 січня 2023 року у КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» у рамках літературної вітальні відбулася презентація книги «Солодко, токсично, туманно» письменниці та журналістки Victoria Shkaboy.
     
    Дебютний роман Вікторії Шкабой «Солодко, токсично, туманно» – це спроба осмислити власний досвід токсичних стосунків. Чому так важко відмовитися від взаємин із людиною, яка емоційно виснажує, але водночас робить щасливою? Чи завжди турбота про партнера є щирою? Чому чоловік ревнує, навіть якщо не даєш приводу?
     
     
    У книзі підіймається тема не лише психологічного насильства, а й взаємин із батьками, дитячої дружби та прив’язаності, життя із хронічною хворобою. Як впливають на особисте суспільні установки? Чи варто жертвувати собою заради статусу «в парі»? На ці та інші питання намагається знайти відповідь головна героїня роману «Солодко, токсично, туманно» Ліка Шульга.
     
    Повноправним персонажем твору є місто, зокрема, парк, що розтікається середмістям великою зеленою плямою та має «цивілізовану» і «дику» частини. Це не детальний опис Кропивницького, а, скоріше, «місто мрії», де не вирубують дерева, а зелень буяє на всіх вільних від забудови куточках. У чомусь знайоме, а в чомусь непізнане місто, що ховає в диких хащах примарного черевичного маніяка, і де можна віддатися плину власних думок під час довгих прогулянок під музику. Це створює неповторну атмосферу занурення у внутрішній світ Ліки – дівчини, котра ходить тими ж вулицями та стикається з проблемами, які спіткають багатьох із нас.
     
    Роман «Солодко, токсично, туманно» мав побачити світ у березні 2022 року, але через повномасштабне вторгнення рф вихід відклався майже на рік. Наразі видавництво «Кондор» готує до друку ще два психологічні романи письменниці: «Вглиб Кароліни» та «Чому Меліса?», що разом складають цикл творів про місто та його мешканців.
     
    Вікторія Шкабой народилася 3 лютого 1986 року в м. Кіровоград (нині Кропивницький).
    З 1993 по 2003 рік навчалася у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №6. З 2000 по 2002 рік відвідувала молодіжний клуб «Імідж» (Школа лідерів, секція журналістики) Обласного центру дитячої та юнацької творчості.
     
    У 2003 році вступила до Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка на факультет філології та журналістики, який закінчила 2008 року.
    У студентські часи почала дописувати до газети «Молодіжне перехрестя», згодом працювала журналісткою в газетах «Кіровоградська правда» і «Ведомости-плюс».
    2011-2019 рр. – кореспондентка обласної газети «Народне слово». Там же публікувалися поезія та мала проза.
     
    У 2008 р. здобула перемогу в конкурсі на кращий літературний еротичний твір «Квітка персика» (перше місце у номінації «Коротка проза» та друге – в номінації «Поезія»).
     
    У 2018 р. стала переможницею літературного конкурсу «Хмарочос» (під творчим псевдонімом Квітослава Росінчук). Вірші опубліковані в електронному журналі «Штопор».
     
    У 2021 році посіла друге місце у Міжнародному молодіжному літературному конкурсі «Гранослов» у номінації «Проза» з романом «Солодко, токсично, туманно».
     
    У 2022 році збірка (чотири повісті, одне оповідання) #elisabethtown отримала відзнаку журі на літературному конкурсі «Смолоскип» (за цим же хештегом в мережі можна знайти світлини міста, описаного у творах).
     
    Веде два телеграм-канали: про літературну творчість https://t.me/derevosamotnosti та вишивку https://t.me/nytkovytivky.
     
    Найважливішим у житті вважає творчу самореалізацію. Для себе обрала два основні напрями діяльності – література та вишивка. Захоплюється фотозйомкою цікавих куточків рідного міста, полюбляє прогулянки під улюблену музику та рукоділля в супроводі захопливих аудіокниг.