Охороняв катівню під час окупації Херсону, а потім утік до Одеси

  • 16 січ. 2023 07:56
  • 371
    • Новина Охороняв катівню під час окупації Херсону, а потім утік до Одеси Ранкове місто. Кропивницький
     
    СБУ затримала колишнього охоронця російської катівні, яка діяла під час окупації Херсона
     
    Служба безпеки викрила ще одного посадовця-колаборанта зі звільненого Херсона. Поплічником ворога виявився колишній працівник місцевої виправної установи, який після захоплення українського міста пішов на співпрацю з російськими загарбниками, сповістили в Службі безпеки України.
     
    За це йому запропонували «посаду» у лавах створеної агресором «исправительной колонии». Зловмисник погодився на «пропозицію» і добровільно написав «заяву» на вступ до окупаційного органу. Там його призначили до складу підрозділу охорони режимного об’єкта рф, до якого рашисти незаконно ув’язнювали репресованих місцевих жителів.
     
    Більшість з потерпілих були учасниками руху опору. У застінках окупанти катували українських громадян і намагалися «вибити» з них згоду на співпрацю з ворогом. 
    Встановлено, що колаборант допомагав агресору охороняти «камери» та «периметр» російської катівні.
     
    Під час звільнення Херсона зловмисник вирішив втекти до Одеси, де намагався «залягти на дно» і тим самим уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ встановили його місцеперебування і затримали.
     
     
    На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу Україну (колабораційна діяльність). Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
     
    Слідчо-оперативні дії проводили співробітники СБУ Одеської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.