Кропивницькі гімназисти накрутили окопних свічок для воїнів під Бахмутом

  • 16 січ. 2023 08:44
  • 483
    • Новина Кропивницькі гімназисти накрутили окопних свічок для воїнів під Бахмутом Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кущівській гімназії Кропивницького на канікулах виготовляють окопні свічки для захисників України, сповістили в Кропивницькій міській раді.
     
    Дві сотні окопних свічок виготовили під час зимових канікул вчителі Кущівської гімназії у Кропивницькому для захисників України. Рятівне тепло відправили під Бахмут на Донеччину, де нині військові його потребують найбільше. У кожній окопній свічці — часточка душевного тепла і любові, бо у багатьох із цих жінок на фронті чоловік, син, брат...
     
    Як виготовляють окопні свічки, хто доєднався до волонтерської роботи педагогів, розповіла директорка Кущівської гімназії Наталія Вельгун.
     
    - Зараз тривають зимові канікули, тож поки немає навчального процесу, вчителі роблять окопні свічки, щоб відправити на передову нашим захисникам, які знаходяться на Бахмутському напрямку. Вони постійно їх замовляють, бо надворі дуже холодно. Це річ дуже практична і швидко розходиться. Хлопці палять ці свічки в окопах, в бліндажах, зігрівають руки, ноги, можуть підігріти воду, просушити одяг і взуття. Тому такі свічки на фронті зараз дуже необхідні. Разом із ними ми передаємо і часточку свого тепла, - розповідає Наталія Вельгун.
     
     
    Щойно розпочалися зимові канікули, в гімназії взялися за виготовлення окопних свічок. Щодня у школу приходить 10-15 осіб - це вчителі гімназії, батьки учнів, жителі мікрорайону. Люди знесли віск, свічки парафінові, баночки, гофрований папір.
     
    Техніку виготовлення опанували дуже швидко, тож за два тижні накрутили майже дві сотні коробочок. Гофрований папір скручують і вкладають нещільно у жерстяну банку, щоб туди потрапляв гарячий віск. Заливають баночки поступово декілька разів, щоб гарячий парафін добре заповнив усі порожнечі. Така свічка горить від 1,5 до 6 годин, залежно від величини банки.
     
    - Зробили б і більше, але закінчився віск, тож довелося чекати, поки прийде нова партія парафіну. Зараз замовили ще 25 кілограмів. Цієї кількості вистачає, щоб виготовити близько пів сотні свічок, - розповідає очільниця навчального закладу, не відриваючись від процесу виготовлення свічки.
     
    Гроші на парафін збирають жителі Кущівської громади. З перших днів війни при гімназії почав працювати потужний волонтерський центр. Сюди небайдужі люди приносять необхідні матеріали, продукти, тканину і сітки. За час, поки триває війна, захисникам на передову уже передали три десятки маскувальних сіток, які плели всі гуртом — вчителі, діти, батьки і жителі мікрорайону.
     
    До Великодніх свят випекли і передали на фронт військовим паски під назвою “Вибуховий смак "Джавеліна", тут постійно формують продуктові набори, у які складають тушонку, смаколики. Нині ці посилки відправляють за найгарячішими адресами - під Бахмут.
     
    Останнім часом почали виготовляти окопні свічки, бо потреба в них дуже актуальна, каже педагог-організатор Кущівської гімназії Марина Скобелева:
     
    - Наші хлопці на передовій просять виготовляти їм окопні свічки, бо зараз дуже холодно. З їхньою допомогою вони можуть і зігрітися, і підігріти чайник. Ми підтримуємо наших військових, бо нам потрібні перемога і мир, - розповідає вчителька і додає: - окопні свічки виготовляють з любов’ю, вкладають у них часточку душі, бо поїдуть вони на фронт до найрідніших. У багатьох педагогів гімназії захищають Україну сини і чоловіки, тож вони точно знають, що їхня свічка грітиме не тільки тіло, а й серця хлопців.