Що змінилося в правилах взяття на військовий облік для українців

  • 10 січ. 2023 11:19
  • 374
    • Новина Що змінилося в правилах взяття на військовий облік для українців Ранкове місто. Кропивницький
     
    Український уряд оновив правила взяття громадян на військовий облік. Рішення було ухвалено 30 грудня, але постанову опублікували 3 січня, розповіли в Кіровоградському обласному ТЦК та СП. 
     
    Що потрібно знати:
    1. Відтепер військовий облік буде вестись через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів.
    2. Реєстр наповнюватимуть уповноважені особи у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), а також у відповідних управліннях та підрозділах СБУ і служби зовнішньої розвідки.
    3. Військовозобов'язані зможуть передавати про себе дані через застосунок «Дія», зокрема під час зміни місця проживання.
    4. На військовий облік мають ставати призовники з 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років.
    5. На роботу чи навчання військовозобов'язаних можуть приймати лише за наявності підтвердження, що ті стоять на військовому обліку.
    6. Усі центри зайнятості будуть подавати інформацію про безробітних військовозобов'язаних.
    7. Жінки на військовий облік мають стати лише ті, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Інші – за власним бажанням. Жінки-медики та фармацевти, які досі не були на військовому обліку, можуть влаштовуватися на роботу без обов'язкового взяття на військовий облік до 2026 року.
    8. Військовий облік набуде різних видів: персонально-якісний (вестимуть територіальні центри комплектування та соціальної підтримки), персонально-первинний (вестимуть органи місцевої влади) та персональний (вестимуть підприємства, установи, державні органи, навчальні заклади, де працює або навчається військовозобов'язаний).
    9. Військовий облік поділять на загальний та спеціальний. У загальному будуть ті військовозобов'язані, які не мають броні, а в спеціальному – ті, які мають її.