Міністерство культури рекомендувало не продовжувати оренду УПЦ Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври

  • 29 груд. 2022 16:09
  • 533
    • Новина Міністерство культури рекомендувало не продовжувати оренду УПЦ Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Ранкове місто. Кропивницький
     
    Міністерство культури та інформаційної політики України рекомендувало не продовжувати оренду з огляду на завершення терміну дії Договорів та Указ Президента України №820/2022 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».
     
    До Міністерства звернувся в.о. генерального директора Національного заповідника Києво-Печерська Лавра Олександр Рудник щодо питання продовження договору оренди УПЦ Свято-Успенської Києво-Печерською Лаври та Трапезної церкви з Трапезною палати. Дія договору оренди закінчується 31 грудня цього року згідно з договорами 1-б та 2-б від 17.06.2016 року щодо почасового безоплатного користування релігійною організацією частинами культових будівель, що є державною власністю.
     
    Відповідний лист Олександр Рудник направив Високопреосвященнішому Павлу, Митрополиту Вишгородському та Чорнобильському, наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
     
    «Наразі створено міжвідомчу урядову комісію для вивчення питання подальшого використання майна Заповідника. Відповідно, з огляду на те, що на Верхній Лаврі угода закінчується, то до закінчення терміну перевірки – використання церковного майна унеможливлюється», – розповів Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.