Навіщо потрібен аналіз на онкомаркери?

  • 29 груд. 2022 07:59
  • 353
    • Новина Навіщо потрібен аналіз на онкомаркери? Ранкове місто. Кропивницький

    Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я, злоякісні пухлини значно помолодшали. Відтепер їх фіксують навіть у дітей та молодих людей. Проте на початковому етапі симптоми злоякісних новоутворень неспецифічні, та дуже схожі на звичайну втому. Тому більшість людей можуть не звертати на них ніякої уваги, доки не виникнуть серйозні симптоми, що суттєво позначаються на стані здоров'я.

    Яку інформацію надає аналіз на онкомаркери?

    Людина, в тілі якої протікає патологічний процес, поступового розвивається онкологічне захворювання, має високу концентрацію певних видів білків у крові. Ці речовини виділяються раковими клітинами або тканинами, які знаходяться навколо пухлини. Використовуючи аналіз крові на онкомаркер, можна запідозрити суттєві неполадки в роботі організму, навіть за відсутності специфічних симптомів.

    Декілька форм раку діагностуються лише на четвертій стадії, коли проводити консервативне та навіть оперативне лікування немає сенсу. Мова йде про захворюванням товстого кишківника, шлунку та матки. Найчастіше рак цих органів діагностують, коли лікування неефективне. Оптимальним способом запідозрити патологічний процес, є аналіз на онкомаркери.

    Особливості проведення аналізу на онкомаркери

    Варто розуміти, що не існує єдиного показника, який вказує на всі типи раку. Проте декілька онкомаркерів можуть вказувати на один тип захворювання. Певний онкомаркер може говорити про злоякісні новоутворення одразу декількох органів. Найчастіше визначають ембріональний онкомаркер, який вказує на захворювання шлунку, органів малого тазу та легень.

    Як здавати кров на онкомаркери:

    • Для проведення дослідження відбирають венозну кров. Її потрібно здавати рано-вранці, до вживання їжі. Можна пити рідину, та краще відмовитися від вживання кави.

    • Суттєво вплинути на результат може вживання гормональних контрацептивів, деяких лікарських засобів. Досить важко визначити патологічний процес в організмі вагітних жінок, через особливий гормональний фон.

    • Онкомаркери у жінок потрібно досліджувати у певні дні менструального циклу. Це дозволить отримати істинні результати.

    Найчастіше цей метод дослідження використовують під час хвороби, яку неможливо діагностувати, та серед людей, що знаходяться у стані ремісії. Люди, які вилікувалися від онкологічних захворювань, повинні раз на декілька місяців або півроку здавати відповідні тестування. Підвищення концентрації онкомаркерів може говорити про повторний розвиток хвороби. Зазвичай - це найперший аналіз, який призначається у кабінеті онколога та гінеколога, серед жінок під час менопаузи.