Повернення Австрійки: “Госпітальєри” дотримали слова – медичний автобус відправляється на передову

  • 27 груд. 2022 09:15
  • 981
    • Новина Повернення Австрійки: “Госпітальєри” дотримали слова – медичний автобус відправляється на передову Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кропивницьку гімназію “Ерудит” відвідала група медиків, які служать у батальйоні “Госпітальєри”, разом зі своїм командиром Яною Зінкевич учора, 26 грудня. 
     
    Вони приїхали до Кропивницького на новому автобусі, аби навідати маму кропивничанки Наталії Фраушер із позивним “Австрійка”, яка загинула влітку цього року під час евакуації поранених із передової. Медики побували і в школі, яку колись закінчила Наталія, щоб показати, що вони виконали дану їй обіцянку — придбали новий медичний автобус із сучасним обладнанням, на якому зображені очі Австрійки. І нині він знову прямує на передову рятувати життя наших поранених бійців.
     
    Не зважаючи на канікули, що розпочалися сьогодні, на подвір’ї гімназії зібралося багато вчителів, учнів і їхніх батьків, кропивничан, які особисто знали Наталію Фраушер. Оплесками вони привітали госпітальєрів, які приїхали у рідну школу Австрійки. Учні та педагоги школи підготували захід, присвячений пам’яті колишньої випускниці. Директор гімназії Юрій Шаров, вчителі поділилися теплими спогадами про свою ученицю, яка, до речі, закінчила школу зі срібною медаллю.
     
     
    Ледь стримуючи сльози, спогадами про доньку поділилася і мама — Зоя Яцун.
     
    - Цю школу закінчили три покоління моєї родини: мій чоловік, Наталка і її донька Валерія. Для мене стіни цієї школи стали рідними. А ще я дуже вдячна Яні Зінкевич, яка створила батальйон “Госпітальєри” і залучила мою доньку допомагати нашим захисникам. Наталка виконала свою місію, врятувала багато життів наших воїнів. І цей красень автобус, який тепер носитиме ім’я “Австрійка”, знову поїде на фронт допомагати пораненим. Хай вона ангелом оберігає його на всьому шляху, а пам’ять про неї живе завжди, - сказала мама лікарки.
     
    Про свою колегу розповіла і командирка госпітальєрів Яна Зінкевич, яка 2014 року добровільно пішла служити медиком в АТО і внаслідок поранення нині пересувається на візку.
     
    - Сотні життів врятувала “Австрійка”. Медичний автобус госпітальєрів бував у різних ситуаціях, інколи доводилося евакуйовувати поранених з дуже “гарячих” місць, але завжди працювали плідно й оперативно. Коли Наталка загинула, ми пообіцяли, що відновимо автобус, який також зазнав значних ушкоджень. Ми свою обіцянку виконали. Автобус “Австрійка” і далі рятуватиме життя наших бійців, - зазначила Яна Зінкевич.
     
     
    На пам’ятному заході командирка “Госпітальєрів” подарувала гімназії “Ерудит” прапор батальйону, а поет Павло Чорний прочитав вірша, присвяченого Наталії Фраушер.
     
    На будівлі гімназії “Ерудит” вже є два десятки пам’ятних дощок з іменами її випускників. Незабаром з’явиться іще одна — з ім’ям Наталії Фраушер (Яцун). Таку обіцянку дав директор навчального закладу Юрій Шаров.
    Нагадаємо, Наталія Фраушер народилася в Кіровограді, де в 1992 році закінчила загальноосвітню школу №19. Закінчила Київський медичний інститут, отримала спеціальність стоматолога, пізніше — хірурга. Разом із чоловіком-австрійцем працювала у приватній клініці Австрії. Брала участь в АТО в 2014-2015 роках на сході України. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну пішла служити в батальйон “Госпітальєри”, де отримала позивний “Австрійка”. 
     
    Наталія Фраушер загинула 29 червня 2022 року під час виконання бойового завдання.