Домен для сайту на WordPress — на що звернути увагу під час вибору

  • 21 груд. 2022 14:21
  • 333
    • Новина Домен для сайту на WordPress — на що звернути увагу під час вибору Ранкове місто. Кропивницький

    Найпростішим способом реєстрації домену для веб-ресурсу на WordPress є купівля пакету послуг у хостинг-провайдера, куди зазвичай включено хостинг, домен, SSL-сертифікат безпеки та автоустановка необхідної CMS.

    WordPress-хостинг — поширена пропозиція, що надається багатьма провайдерами. Вона може бути представлена кількома різними тарифами, які здебільшого залежать від розміру дискового простору, що надається клієнту, та вартості доменів у різних доменних зонах. В будь-якому випадку, пакетне придбання завжди виходить більш економним та простим, ніж купівля кожної послуги окремо та ручна установка WordPress.

    Вибираючи домен для сайту на CMS, варто знати, що з технічного боку для цієї мети підходить будь-який домен. Головний орієнтир у цьому процесі — стильне, цікаве та просте для запам’ятовування ім’я, яке буде легко просувати. 

    Доменне ім'я складається з назви сайту та доменної зони, розділених крапкою. Його можна порівняти з поштовою адресою, в якій написана назва країни, місто, вулиця, номер будинку та квартири. 

    Ім'я для сайту власник вигадує самостійно, а доменна зона обирається із запропонованих реєстратором. 

    Головні правила формування імені:

    • Лаконічність — оптимальна кількість назви складає 7-10 символів;

    • Відсутність цифр та інших додаткових символів. Є винятки, коли цифри є частиною назви самої компанії — тоді, звісно, вони можуть бути зафіксовані в домені.

    Всі фактори, які створюють проблеми для запам’ятовування та набору в адресному рядку, шкодять популярності та відвідуваності сайту. 

    Як вибрати ім'я сайту

    Зазвичай прийнято, що ім'я має перегукуватися або збігатися із назвою проєкту. Також вагомою перевагою є легкість запам’ятовування та відсутність неприємних асоціацій. На проект може негативно вплинути схожість імені вашого сайту з іншим популярним веб-ресурсом — це буде заплутувати відвідувачів. 

    Також потрібно давати чітке розуміння сфери діяльності бізнесу. Наприклад, «Рибне місце» — це ресторан чи риболовний магазин? Існують й інші асоціації з цією назвою. Буде корисним попередньо переглянути, що показує пошук за цим ключовим словом.

    Доменне ім'я для WordPress можна обрати будь-яке, головне, щоб його без труднощів запам’ятовували відвідувачі. 

    Як обрати доменну зону

    Існує три види доменних зон:

    • Старі загальні — це всім відомі .com, .org, .gov тощо;

    • Нові тематичні та абстрактні — відповідають бізнесу чи хобі, можуть бути пов’язані з певним абстрактним поняттям, наприклад, .international;

    • Географічні — відповідають країні або місту, де реалізовується проект.

    Варто зауважити, що домени відрізняються за рівнями. У проєкта wikipedia.org чи dou.ua доменне ім'я верхнього рівня — це .org та .ua. Рівні можуть бути і більш складними: приміром, school.kharkiv.ua вважаєьться доменом третього рівня, а blog.school.kharkiv.ua — четвертого, де blog є піддоменом (рівнем всередині домену). Найкраще користувачами сприймаються домени з мінімумом рівнів, на кшталт osvita.ua. В окремих випадках географічний домен третього рівня є перевагою, коли він вказує на локацію проєкту. Наприклад, мережа спортзалів sport.sumy.ua працює тільки в Сумах, і користувач це відразу розуміє за доменним ім’ям. 

    Реєстрація домену — одна з найпростіших процедур за умови, що ім'я вільне. Зазвичай варіанти доменних зон автоматично пропонуються на сайті реєстратора чи хостинг-провайдера. У пошуковий рядок можна ввести бажане ім'я і побачити вільні варіанти у кожній доменній зоні.

    Доменні зони

    Після цього достатньо вибрати домен, заповнити форму реєстрації та оплатити послуги. У більшості провайдерів процедура автоматизована та займає всього 5 хвилин.  

    Подальші кроки

    Після оформлення послуг потрібно буде прив’язати доменне ім’я до хостингу. Процес буде максимально простим в тому випадку, якщо ви придбали домен у провайдера, на хостингу якого розміщуватиметься ваш сайт — домен автоматично додається до NS-серверів. Потрібно буде тільки направити домен на хостинг згідно з інструкцією провайдера. 

    Але якщо домен та хостинг придбано у різних компаній, необхідно їх пов’язати. Для цього потрібно направити домен через NS/DNS записи на хостинг, скориставшись панелями керування на сайтах хостинг-провайдера та реєстратора домену.  В такому випадку домен залишається в реєстратора, а клієнт просто прописує в домен ІР або NS-сервери хостингу.

    В разі виникнення запитань завжди можна звернутися до техпідтримки хостинг-провайдера.

     

    Пам'ятайте, що після цієї процедури, перш ніж сайт стане доступний користувачам для перегляду, може минути до 72 годин. Але це умовний максимальний термін — зазвичай процес відбувається значно швидше.