Мешканцям Кропивницького надають поради, як економити електроенергію

  • 13 груд. 2022 16:29
  • 472
    • Новина Мешканцям Кропивницького надають поради, як економити електроенергію Ранкове місто. Кропивницький
     
    В умовах енергетичної війни у споживачів має змінитися культура енергоспоживання, говорить заступник міського голови Олександр Мосін.
     
    Ситуація в енергетичній галузі України залишається надзвичайно складною. Постійні обстріли, окупація ворогом електростанцій, масштабні руйнування ключових елементів виробництва та передачі електричної енергії призвели до значного дефіциту електричних потужностей. Кропивничани, як і всі українці, змушені жити в умовах обмеженого енергопостачання. Надзвичайно важливо в цій складній ситуації дотримуватися культури енергоспоживання. На цьому наголосив під час апаратної наради заступник міського голови Олександр Мосін сьогодні, 13 грудня.
     
    - Відключення споживачів: підприємств, установ і домогосподарств – вимушений крок, направлений на збереження балансу між виробництвом та споживанням електричної потужності та недопущення розвалу енергосистеми, повторення блекауту, - зазначив Олександр Мосін. - Зараз попит суттєво перевищує наявні потужності генерації. Для прикладу – на Кіровоградщині дефіцит потужності складає понад 30% звичних обсягів. І зрозуміло, що метою таких обмежень є передусім зниження електричних навантажень. Ідеальним варіантом у цій ситуації є добровільне обмеження у використанні електроприладів та електрообладнання і, як наслідок, зниження на 20-30% споживання електроенергії.
     
    Сьогодні кожен споживач має проаналізувати власне енергоспоживання і показники лічильників. У кого споживання раніше було, наприклад, 100 кВт/год на місяць, сьогодні воно не повинно перевищувати 70кВт/год, якщо споживали 500 кВт/год, зараз потрібно знизитись до обсягу не більше 350 кВт/год. 
    Завдяки енергетикам здійснюється забезпечення споживачів електроенергією в межах доведених лімітів. Прохання до споживачів – з розумінням ставитись до їхньої роботи, докласти всіх зусиль до зниження електроспоживання.
     
    - Усі споживачі мають дотримуватися актуальної культури енергоспоживання і розуміти, якщо ми обмежимо використання електроприладів, то енергосистема зможе витримати навантаження, - наголосив Олександр Мосін. - У такій ситуації варто обмежувати час використання електрочайників, мультиварок, мікрохвильових печей, замінивши їх посудом для газових плит, перевести роботу бойлерів, пральних машин на нічний час доби після 23:00, раціонально використовувати освітлювальні прилади.
     
    Важливо також щоб електроприлади після декількагодинного відключення вмикалися поступово, адже одномоментне значне навантаження призводить до перевантаження і пошкодження як внутрішньобудинкових мереж, так і побутової техніки.