У Кропивницькому музеї Олександра Осмьоркіна пройшли мистецтвознавчі читання

  • 8 груд. 2022 15:40
  • 629
    • Новина У Кропивницькому музеї Олександра Осмьоркіна пройшли мистецтвознавчі читання Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулися традиційні «Мистецтвознавчі читання» до дня народження художника і педагога, який відзначається сьогодні, 8 грудня. 
     
    - Цей науково-просвітницький проєкт, який проводиться щорічно вже понад десять років, має на меті залучити студентів та викладачів вищих навчальних закладів мистецького та гуманітарного профілю, учнів та викладачів художніх шкіл до наукового дослідження і популяризації творчості професора живопису Олександра Осмьоркіна, архітектурної діяльності Якова Паученка, єлисаветградських зодчих, сучасних містобудівничих Кропивницького, творчої спадщини художників-земляків, творчості сучасних українських митців – лауреатів обласних мистецьких премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна та в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, - розповіла директорка художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна.
     
    В умовах сьогоднішніх реалій подібні просвітницькі заходи дуже актуальні, адже саме зараз відбувається переосмислення історичного минулого – подій і діяльності творчих особистостей, осягнення їх мистецьких здобутків в контексті відродження національної культури і традицій.
     
     
    Зазвичай захід проводиться у форматі конференції, але в нинішньому році в зв’язку з введенням воєнного стану в Україні музейний арт-проєкт проводиться заочно-дистанційно на вебсайті музею. Обрана тема: «Мистецький образ України у творчості художників-земляків» і присвячена 130-річчю з дня народження живописця Олександра Осмьоркіна, в творчості якого в повній мірі проявився колорит української природи, наповнений яскравими барвами та особливим світловідчуттям неосяжних просторів  сонячного степу.
     
     
    Учасниками цьогорічних читань стали студенти кафедри мистецької освіти факультету педагогіки, психології та мистецтв Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка та спеціальності «архітектура та містобудування» відділення «архітектура та менеджмент» Кропивницького будівельного фахового коледжу. Презентували свої доповіді також митці – члени Національної Спілки архітекторів України Ірина Кухаренко та Тетяна Пенязь, педагоги – завідувач відділу образотворчого мистецтва Дитячої школи мистецтв міста Кропивницького Ольга Краснопольська, викладач Художньої школи імені О.О.Осмьоркіна міста Кропивницького Олександр Кир’янов та музейні науковці, які у свій час працювали в музеї Осмьоркіна в перші роки його діяльності – головний зберігач фондів музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олена Классова і бібліотекар Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Мирослава Єгурнова.
     
     
    До програми читань включені розроблені в попередні роки доповіді-презентації провідного наукового співробітника музею Андрія Надєждіна, який передчасно пішов з життя. Ці унікальні дослідження не лише висвітлюють особливості формування мистецького світогляду художників-земляків, зокрема Олександра Осмьоркіна та Володимира Федорова, а й надають аргументовану характеристику трагедії творчої особистості в умовах тоталітарного режиму в СРСР 1930-х - 1950-х років та розкривають особливості розвитку образотворчого мистецтва періоду соціалістичного реалізму 1970-х - 1980-х років.
     Творчості самого митця заслуженого художника України Андрія Надєждіна також присвячені мистецтвознавчі статті – спогади Олени Классової про багаторічну спільну роботу в музеї та ґрунтовний мистецтвознавчий аналіз символізму його картин, наданий доцентом кафедри мистецької освіти університету Оленою Кириченко, яка, до речі, є одним із ініціаторів започаткування читань. 
    З усіма доповідями-презентаціями, ілюстрованими кольоровими репродукціями художніх творів та численними фото митців, можна ознайомитися на музейному сайті в розділі «Вибрані події»: osmerkinmuseum.kr.ua/apub/pub271_u.html