«Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб»: Держмолодьжитло видало 500-ий пільговий кредит

  • 6 груд. 2022 15:50
  • 387
    • Новина «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб»: Держмолодьжитло видало 500-ий пільговий кредит Ранкове місто. Кропивницький
     
    500 родин із внутрішньо переміщених осіб отримали кредит під 3% для придбання власного житла. Загальна сума по цих кредитах становить 648 млн грн. Йдеться про втілення у життя програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», яка реалізується Держмолодьжитлом коштом гранту, наданого Україні Урядом Німеччини через Кредитну Установу для Відбудови (KfW).
     
    - Найчастіше користуються цією Програмою переселенці з Донбасу, а також з Криму. Саме 500 родина, яка придбала житло, є вимушеними переселенцями з Севастополя, які змушені були в період окупації переїхати на підконтрольну Україні територію. Житло купують найбільше у Києві та області, ще в Одесі. Програма діє у всіх регіонах, підконтрольних українській владі, — зауважила заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.
     
    Зазначимо, у відкритому реєстрі кандидатів на отримання пільгового іпотечного кредиту зареєстровано понад 30 тисяч заяв від ВПО.
     
    Кредити надаються на термін до 30 років під три відсотки річних, виходячи з нормативної площі житла 52,5 кв. м загальної площі на особу чи сім’ю з двох осіб і додатково 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї.
     
    Об’єкти кредитування можна обирати лише на вторинному ринку.
     
    Участь у програмі можуть взяти, зокрема, громадяни, які мають житло на території громад, де тривають воєнні дії або які перебувають в окупації, оточенні. Перелік таких громад затверджений наказом Мінреінтеграції.
     
    Зареєструватися для участі у програмі можна через портал державних послуг Дія або в регіональних представництвах Держмолодьжитла.
     
    Нагадаємо, 1 листопада Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву провів 13-й відбір чергових 500 переможців, які зможуть отримати житлові кредити на вигідних умовах.
     
    Довідково
    Програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» започаткована у липні 2021 року. Її реалізація була призупинена з початком збройної агресії росії й поновлена у серпні 2022 року.