Велика Британія допоможе Україні в подоланні енергетичної кризи

  • 5 груд. 2022 12:09
  • 452
    • Новина Велика Британія допоможе Україні в подоланні енергетичної кризи Ранкове місто. Кропивницький
     
    Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час онлайн-брифінгу розповіла про домовленості, які були досягнуті з Великою Британією під час візиту української делегації в Лондон, інформує Міністерство енергетики України.
     
    Одним із найважливіших питань було відновлення української енергоструктури, що постраждала від ударів рф, та забезпечення енергетичної безпеки країни в перспективі.
     
    - Це завдання – ключове, яке сьогодні вирішує Україна. І над яким, за дорученням Президента Володимира Зеленського, працюють усі дотичні структури та органи державної влади України. Ми можемо говорити про системність залучення британського бізнесу до допомоги в ремонті енергетичної системи України та надання продукції, необхідної для постачання електроенергії в кризових умовах.
     
    Департамент міжнародної торгівлі і Департамент бізнесу, енергетики та промислової стратегії Великої Британії готують комплексний захід, на якому усі зацікавлені британські компанії обговорять з українськими візаві усі потреби в постачанні, характеристики обладнання, наявність умови поставок тощо. Цей захід відбудеться 12 грудня в Манчестері. Ми також наголосили на заходах з енергоефективності, які можуть нам допомогти пережити зиму і зменшити споживання енергії, - заявила Юлія Свириденко.
     
    Такий простий спосіб, як заміна ламп живлення на світлодіодні LED-лампи, може допомогти Україні споживати на 7-10% менше електроенергії в момент пікового споживання. І британські колеги з Департаменту бізнесу, енергетики та промислової стратегії Великої Британії та інших інституцій висловили свій інтерес в участі в таких проектах.
     
    - Також ми думаємо і над майбутнім, і про розвиток генерації в Україні. З керівництвом енергетичної компанії Rolls-Royce SMR ми говорили про малі модульні реактори, які можна підключати для живлення окремих населених пунктів чи мікрорайонів у містах, великих підприємств. Такі системи більш мобільні, гнучкі з точки зору потреб генерації та більш безпечні за сучасні АЕС. Мова йде про залучення українських компаній у виробництво обладнання і його використання в Україні, - наголосила Юлія Свириденко.